BIHVIJESTI

BiH dobija moderni astronomski opservatorij u Visokom

Opservatorij će zajedno s tržnim centrom i hotelom „Vema” stupiti u pogon u subotu, 18. novembra 2023. godine.

Zahvaljujući upornosti entuzijasta i društvenoj odgovornosti privatnika, BiH će dobiti novu, moderni astronomski opservatorij u Visokom.

Inicijativu za gradnjom opservatorija pokrenuo je Osman Suša, investitor projekta obnove zgrade nekadašnje robne kuće „Vema” u centru Visokog u objekat kojeg će pored brojnih sadržaja, krasiti i kupola s astronomskim teleskopom.

Opservatorij je dobio ime „Astronomski opservatorij VEMA Visoko” a u njenoj izgradnji veliki doprinos je dalo Astronomsko društvo „Orion”.

Ovo je ujedno i prvi poslijeratni astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini. Usljed ratnih dejstava opservatorij na Trebeviću kod Sarajeva je uništen i veliko je pitanj kada će biti obnovljen.

Novi objekat u Visokom zapravo je veliki doprinos astronomiji u BiH.
Opservatorij će zajedno s tržnim centrom i hotelom „Vema” u Visokom stupiti u pogon u subotu, 18. novembra 2023. godine, kada je planirano otvorenje objekta. U skorijoj budućnosti će biti najavljen program za one zainteresovane posjetioce opservatorija.

Pošto je u pitanju privatna investicija, sredstva su obezbijeđena od strane vlasnika koji je od samog početka projekta htio da astronomski opservatorij bude dio objekta. Svakako je potrebno imati interesovanja za astronomiju da bi se došlo te ideje”, kazao je Jasmin Dolamić iz AD Orion, uključen u projekat izgradnje ove opservatorije.

Opservatorijska kupola je na krov objekta instalirana u ranijoj fazi projekta, pa je na teleskop morala čekati nekoliko godina.

Teleskop je isporučen sredinom ove godine godine i u kratkom roku ga je instalirao tim iz AD Oriona, koji su činili Muhamed Muminovic, Armin Hujić i Jasmin Dolamić. Članovi AD „Orion” su od samog početka uključeni kao konsultanti/ce, izvršioci instalacije i kalibracije teleskopa.

„Ja sam zajedno sa g. Muminovićem i Arminom Hujićem bio uključen u proces selekcije teleskopa i popratne opreme prije narudžbe, radili smo mehaničku montažu i instalaciju teleskopa zajedno sa stubom unutar kupole i na kraju testiranje funkcija teleskopa, inicijalnu kalibraciju i test optike. Ostalo je još finalizirati kolimaciju optike i precizno mapirati noćno nebo sa lokacije opservatorije što će omogućiti maksimalnu preciznost cijelog sistema”, kazao je Dolamić.

Ovaj teleskop je precizan astronomski instrument proizvodjaca ‘Meade’. Optička cijev je katadiopterskog dizajna, tacnije SCT (Schmidt–Cassegrain Telescope) tip teleskopa – sa promjerom od 355mm (14”) i fokalnom duljinom od 2845mm.

„Koliko je meni poznato, ovo je trenutno najveci aktivan astronomski teleskop u BiH”, dodao je Dolamić.

Teleskop je već nekoliko puta uspješno testiran. Pokazao je zavidnu oštrinu i kvalitetu slike, što i priliči instrumentu ovog promjera i karakteristika.

U pripremi je i program edukativnih aktivnosti koje će doprinijeti popularizaciji astronomije i omogućiti zainteresovanim astronomskim entuzijastima da posjeta opservatoriju bude popraćena predavanjima članova i članica iz Astronomskog društva „Orion”.

U planu je program individualnih i grupnih posjeta, konferencija, predavanja i radionica za sve dobne skupine.

„Ovo je jedan veliki korak naprijed za astronomiju na području BiH i nestrpljivo očekujem dalji nastavak saradnje i radujem se budućim brojnim aktivnostima u Astronomskom opservatoriju ‘VEMA'”, istakao je za kraj Jasmin Dolamić.

Povezane objave

Back to top button