Promocija knjige „LIDERSTVO, TEORIJA I PRAKSA“ autora prof.dr. Selme Cikotića upriličena je sinoć, u Biznis centru Ilijaš u organizaciji OO SDA Ilijaš.

Knjiga „Liderstvo, teorija i praksa” zasigurno je štivo koje je nedostajalo u Bosni i Hercegovini. Knjiga tematizira razna područja odnosa liderstva sa menadžmentom, sa rukovođenjem sa medijima i sigurno će biti od velike koristi kako sadašnjim tako i budućim liderima. Polazeći od velikog broja različitih definicija liderstva, autor knjige prof.dr. Selmo Cikotić oblikuje svoje određenje liderstva bazirano na najrelevantnijoj svjetskoj literaturi iz ove oblasti.

„U BiH imamo različitih lidera. Nažalost, posljednjih godina dominiraju političari u odnosu na državnike. Državnici brinu o sudbini nacije, države i o narednim generacijama. Političari brinu o izborima, o tome kako doći na vlast i ostati na vlasti. Dakle, trenutno nemamo prepoznatljive državnike ili lidere koji mogu odgovoriti na zahtjeve vremena. Ali, upravo je to razlog zbog čega treba razvijati svijest o značaju liderstva,  razvijati sposobnosti lidera i izgrađivati lidere, koji mogu odgovoriti zahtjevima koji očigledno postaju sve kompleksniji i veći i traže se sve brže i obuhvatnije reakcije. Ova knjiga nudi veliki broj odgovora, od definicija, uputa, preporuka u različitim sferama države, obrazovanja, menadžmenta, medija, vojsci, komandovanja. Praktično, nudi i jedan veliki broj uputa i rješenja za sve praktične oblasti bilo da se bavite poljoprivredom, umjetnošću, politikom, naukom, sportom , kulturom,…”, kazao je autor prof.dr. Selmo Cikotić.

Promotori knjige „LIDERSTVO, TEORIJA I PRAKSA“ bili su prof.dr. Izet Beridan i prof.dr. Mirza Smajić. Ukazali su na značaj ove knjige u kojoj autor na višedimenzionalan način predstavlja liderstvo u konceptualnom i praktičnom smislu te da je izuzetno značajna budući da omogućava da se putem mehanizama povjerenja ljudi povežu, odnosno njihova pozitivna energija mobiliše i na taj način osigura njihova predanost ostvarivanju ciljeva.

„Knjiga u najvećoj mjeri može poslužiti ljudima koji imaju namjeru da postanu lideri. Vrijednost knjige proizilazi iz toga da je pisana jednim akademskim i metodološkim pristupom i predstavlja novitet za bh. političku, ekonomsku, socijalnu i svaku drugu komponentu. S druge strane, knjiga obiluje i praktičnim primjerima gdje osobe na svjetskom nivou pa čak i u BiH, a posebno bih izvojio Hasana Kjafiju Prušćaka, koji je pokazao jedan stepen liderstva u BiH za vrijeme Osmanske imperije i to je autor jako lijepo predstavio“, kazao je prof.dr. Mirza Smajić.

U društvu u kojem više dominiraju podjele nego povezanost i povjerenje , potrebni su lideri kako na razini mikro društvenih grupa, tako i na razini organizacijskih jedinica, preduzeća, institucija, te na razini države. Nama su danas potrebni lideri koji su spremni da rade, koji su odgovorni i koji ulijevaju povjerenje, ali i koji su prošli unutrašnji put razvoja, odnosno koji su prošli put samoliderstva ili ličnog liderstva.

Share.

Comments are closed.