Bosanski gastro fest: Na Bobovcu oživljen duh srednjovjekovne Bosne

Bosna  i Hercegovina puna je bogate historije, ali i neiskorištenih gastro-kulturnih resursa koji ne primaju dovoljno pažnje ne samo među onima koji posjećuju našu zemlju, već i među samim stanovnicima naše države. Sa ciljem očuvanja i skretanja pažnje na ovaj problem, ali i na bogatu gastro-kulturnu tradiciju naše zemlje, Bosanski gastro fest je danas šarolikim i zabavnim, ali i edukativnim programom oživio duh Bosanskog kraljevstva u kojem su uživali brojni posjetitelji.

Ovu manifestaciju na Bobovcu organizovalo je Udruženje “Čuvari bosanske krune Bobovac” u promotivnoj saradnji s Udruženjem “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) te saradnjom sa Udruženjem Alterural i drugim partnerima uz podršku Općine Vareš na čelu s načelnikom Zdravkom Maroševićem i Francuske ambasade u BiH.

Šaban Ibrišimović, predsjednik Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” posebno je istakao potrebu njegovanja historije, tradicionalne gastronomije i multikulturalnosti te se osvrnuo na važnu ulogu i potencijal kojeg imaju organizacije civilnog društva u ostvarivanju tog cilja.

U okviru programa festivala predstavljena je bogata gastro ponuda tradicionalnih jela bosanske kuhinje i umjetničkih ručnih radova, a raznovrnosti ove ponude su doprinijeli predstavnici Udruženja žena za ruralni razvoj “Zvijezda” iz Vareša, Udruge žena Strica iz Zaruđa, Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Vareša, Udruženja žena Budoželje, Foruma žena Pogar, Udruge Izvorno vareško i Udruženja građana Sultanov konak iz Kraljeve Sutjeske.

Nesvakidašnjem doživljaju doprinijeli su i natjecanje u narodnim sportskim igrama kao što su potezanje konopa za žene i skok udalj za muškarce, a upriličeno je i natjecanje za najbolju bosansku ružicu. Pobjeda u potezanju konopa pripala je predstavnicama Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac”, a u skoku udalj najbolji je bio Mirza Rožajac, student iz Sarajeva. Najbolju bosansku ružicu napravile su predstavnice Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Vareša.
Bosanski gastro fest nije bio samo prilika za dobru zabavu, već i za prisjećanje historijskog značaja Bobovca, ali i cijele srednjovjekovne Bosne. Prof. dr. sc. Emir Filipović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu osvrnuo se na dugu i bogatu historiju Bobovca, počevši od njegovog osnivanja pa do perioda neposredno prije i nakon osmanskog osvajanja te naglasio kako je poznavanje historije preduslov za prepoznavanje značaja i bogatsva nasljeđa kojeg imamo i kako svi zajedno trebamo raditi na očuvanju istog.

Iz Udruženja PROI, koje je dalo promotivnu podršku Bosanskom gastro festu u okviru svoje Inicijative za razvoj turizma i projekta “Balkantina” čiji je cilj upravo promocija i zaštita gastro-kulturnog nasljeđa, poručili su kako je bilo zadovoljstvo pružati podršku jednoj ovakvoj manifestaciji.

“Ovo je bila idealna prilika da se prisjetimo sa kakvim sve gastro-kulturnim resursima raspolažemo, ali i da skrenemo pažnju na to koliko često zaboravljamo kulturno bogatstvo naše tradicije i historije. Vrijeme je da prepoznamo potencijale koje imamo i počnemo razmišljati unaprijed o tome kako te potencijale možemo unaprijediti i iskoristiti u cilju razvijanja održivog turizma, ali i u kontekstu šireg napretka”, poručili su iz Udruženja PROI.

 

Prethodni članakUz promociju 232 polaznika završena najuspješnija mektebska godina u džamiji Podlugovi
Naredni članakOdržan 21. Memorijalni turnir “Azmir Halilović Mire “.