SVIJETVIJESTI

Broj mrtvih u zemljotresima u Turskoj i Siriji dostigao 4.300, spasioci i dalje tragaju za nestalima

Teški uslovi i niske temperature omeli su napore spašavanja tokom noći u Turskoj i Siriji, dan nakon što je snažan potres pogodio regiju, usmrtivši najmanje 4300 ljudi.

Dok se razmjeri razaranja od potresa magnitude 7,8 Richtera nastavljaju razvijati, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi broj žrtava mogao premašiti 20.000. Međunarodne spasilačke misije požurile su u obje zemlje i radile tokom noći na pronalaženju preživjelih.

Ranojutarnji potres i naknadni potresi, uključujući potres magnitude 7,5, uništili su čitave stambene blokove u Turskoj i nanijeli još više razaranja sirijskim zajednicama koje su već razorene u više od desetljeća rata.

Zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama Republike Turske, u kojima su poginule stotine ljudi, u toj zemlji proglašena je sedmodnevna nacionalna žalost, potvrdio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Zbog zemljotresa u Turskoj je proglašena nacionalna žalost u trajanju od sedam dana”, naveo je Erdogan te dodao: “Naša zastava će biti spuštena na pola koplja u svim našim predstavništvima u zemlji i inostranstvu sve do zalaska sunca u nedjelju, 12. februara.”

Povezane objave

Back to top button