ILIJAŠVIJESTI

Brojni vjernici prisustvovali tradicionalnoj dovi u Rakovoj Nozi

U organizaciji Medžlisa IZ Kaljina i džemata Rakova Noga ove nedjelje održan je tradicionalni mevlud i dovau Rakovoj Nozi  uz prisustvo velikog broja vjernika, kao i nekadašnjih stanovnika ovog sela.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo imamom MIZ Kaljina Seadom ef. Drinjakom i ovogodišnjom organizacijom programa, kao i prijevoza, što je značilo puno veću posjetu nego prethodnih godina.

Nakon mevludskog programa i proučene hatma dove, organizovane su i sportske igre: bacanje kamena s ramena, trke konja i drugo,a obezbjeđene su i prigodne nagrade. Prvi put nakon 26 godina održane su i konjske trke.Pobjednik je konj vlasnika Himze Behe iz Vladajevića.

Podsjetimo, džamija u Rakovoj Nozi je petnaesta obnovljena džamija na području općine Ilijaš. Tarihi na nišanima govore da je džamija sagrađena ili krajem šesnaestog ili početkom 17. stoljeća i zaštićeni je historijski kulturni spomenik BiH. Džematu Rakova Noga pripadala su sela : Banja Lučica, Bjelasolići, Dragoradi, Četojevići, Imamovići, Lipnik, Podlipnik, Rakova Noga, Sirovine, Šići, Spahin han, Vuknići i druga. Jedan od prvih poznatijih imama bio je hafiz Terović, a njegova majka Džemila bila je vlasnica zemljišta i ukopana u haremu džamije prije 300 godina. Džamija je gorjela dva puta i prvi put je obnavljana 1874.godine, a drugi put su je zapalili pripadnici Vojske RS-a 1992. godine, a obnova počinje 2007. godine.

 

Povezane objave

Back to top button