Prelijepi krajolik i mješovita šuma neke su od karakteristika planine Ozren, smještene sjeveroistočno od Sarajeva.

Planinarski dom “Ozren” pripada Planinarskom društvu “Igman”, a smješten je na 1.310 m.n.v. Odatle se pruža predivan pogled na planinu Romanija, romanijska sela, Nišićku visoravan kao i puteve za Mokro, Sumbulovac i Pale. Vrh planine Ozren je na 1.453 m.n.v.

Budući da je ovaj dom sagrađen prije nešto više od 100 godina 80 članova ovog doma riješilo je da pokrene  proces renoviranja i adaptacije ovog objekta.

Razgovarali smo sa koordinatoricom projekta Inkubatora Društrvenih inovacija MUNJA Melisom Selak, koja ističe da je rađena  anketa sa grupom seniora koji su govorili koji su to problemi u gradu Sarajevu. Grupa seniora i juniora je osmislila plan šta to sve treba urediti i zašto.

„Tu su bili ekološki problemi,  problemi u saobraćaju i također uređenje Planinarskog doma Ozren. Jedna od aktivnih ekipa je bila planinarsko društva Igman, kojima je  Općina Ilijaš izdala u zakup.Otišli smo u taj planinarski dom i vidjeli kakvo je stanje. Kada smo vidjeli šta treba urediti, napisali smo projektni plan i vidjeli koliko nam tačno sredstava treba.  Kako bi se sve uredilo potrebno je 100.000 KM“, kazala je.

Kampanja traje do 19.marta. Ukoliko i vi želite da budete dio kampanje, možete pomoći na vrlo jednostavan način, klikom ovdje koji vas vodi na švicarsku crowdfunding platformu, putem koje možete donirati određeni novčani iznos po vašoj želji uz odgovarajući poklon svakom donatoru.

Šta dom nudi?

Dom nudi puno toga planinarima i ostalim ljubiteljima prirode. Ako uživate u planinarenju, planina Ozren je sjajno mjesto za vas! Ovo je savršeno mjesto za odmor, punjenje baterija i uživanje u čistom zraku i netaknutoj prirodu.

Ako niste ljubitelj planinarenja i šetnje, ali jednostavno uživate provoditi vrijeme u prirodi, ovaj dom će vam pružiti i to! Ovdje možete doći automobilom, provesti cijeli dan (ili više) opuštajući se, uživajući u prekrasnom pogledu i ukusnoj hrani, i još puno mnogo toga. U blizini je i farma konja za sve ljubitelje jahanja.

Share.

Comments are closed.