BZK “Preporod” 17. put poklonio Ilijašu sjajnu Večer najljepših ilahija

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ već 17. godinu organizuje koncert duhovne muzike pod nazivom „Večer najljepših ilahija“ u Ilijašu, a ove godine u suorganizaciji sa Javnom ustanovom „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“.

Na Trgu Alije Izetbegovića okupio se veliki broj građana kako bi uživali u njima omiljenim izvedbama učača ilahija, kasida i recitala.

Ašere je na početku programa proučio Madžid Aganhodžić.

Osim tradicije nastupa u svom gradu,, članovi hora „Preporod“ učestvovali su i na koncertima „Pod zastavom Muhammeda“, „Selam ya Resulallah“, “Moj ummete”, “Bajram dođe, mirišu avlije”, kao i brojnim programima u dijaspori i domovini.

Predsjednik BZK Preporod Ilijaš Adis Duraković izrazio je veliko zadovoljstvo što se tradicija ove koncertne večeri duhovne muzike u Ilijašu nastavlja.

Večerašnji koncert je uspješno organizovan, svi smo zadovoljni, publika iz Ilijaša i ostalih gradova je zadovoljna. Pokušavamo svake godine nešto novo ponuditi, novi program i novi učesnici, tako da je organizacija malo zahtjevnija nego kod manjih koncerata. Općina Ilijaš je na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem uvijek prepoznavala i pružala podršku brojnim udruženjima, sportskim i drugim klubovima, između ostalih i horu “Preporod” Ilijaš i ove je kao i prethodnih godina naš generalni pokrovitelj. I ovaj koncert bio je humanitarnog karaktera, te su svi oni koji su u prilici mogli donirati novčana sredstva u skladu sa svojim mogućnostima u donatorske kutije, a prikupljena sredstva bit će usmjerena za izgradnju džamije u Medojevićima. Ovo je prilika da najavimo i našu Manifestaciju „Dani Preporoda“, koju organizujemo u septembru i oktobru, a donosi književne večeri posvećene našem književniku akademiku Nedžadu Ibrišimoviću, dvodnevnu likovnu radionicu sa akademskom slikaricom Safijom Beširević, te ćemo u oktobru realizovati tribinu povećenu godišnjici smrti rahmetli Predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, kazao je Duraković.

Jedan od učesnika bio je i Abdusamed Šljivar navodi da BZK Preporod Ilijaš čini sposobna i pozitivna ekipa ljudi,  a ovaj koncert je plod njihovog zalaganja i rada.

Moja saradnja sa Preporodom Ilijaš traje dugi niz godina kroz nastupe i programe. Ova ekipa promoviše pozitivne stvari i dobro, ovdje u Ilijašu je jako dobra atmosfera, programi i izvođači iz godine u godinu sve su bolji i uvijek ću rado prihvatiti poziv za druženje i izvedbu programa, istaknuo je Šljivar.

Na koncertu su nastupili gosti: Šejma Mehić, Ibrahim Bilčević, Abdusamed Šljivar i grupa “Rejjan” Sarajevo uz orkestar prof. Džemšida Hodžića koji je upotpunio ovaj muzičko-scenski događaj. Program su izvanrednim izvedbama obogatili i domaćini: Hor “Preporod” -Adis Duraković, Mirnes Buko, Kenan Hasić, Ahmed Smailbegović, Asim Zukić, Harun Bahtanović, Imran Bahtanović, Alija Zubača, Alija Hodžić i Madžid Aganhodžić, Ženski hor “Preporod” Ilijaš.

Zahvalnice za dugogodišnju i nesebičnu podršku radu i projektima BZK Preporod Ilijaš dobili: Općina Ilijaš i načelnik Akif Fazlić, Mahir Dević, Adem Alić, BH Pošta – Nedim Matoruga, Lišćevica promet-Zuhdija Džafo, doo Žutić-Mufid Žutić, Veterinarska stanica Di vet-Muamer Dervišević, Niskogradnja Durmić-Saudin Durmić, Autoservis Pašagić-Hasan Pašagić.

Narator programa bio je  Benjamin Mušinović, a medijski i tehnički pokrovitelji: KSC i Radio Ilijaš, portal ilijas.info, portal ilijas.net, portal breza.info, digitalna agencija “Media Control” Ilijaš i Agencija Applause.

Prethodni članakKS – Besplatan prevoz trolejbusima tokom vikenda
Naredni članakNa današnji dan rođen historičar i književnik Hamdija Kreševljaković