ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Čari Ramazana u Crnoj Rijeci kroz doživljaj mladih Seada i Indire Neretljak

Muhammed a.s.  je rekao: “Na Sudnjem danu rob neće napraviti nijedan korak dok ne bude upitan za svoj život – u šta ga je potrošio, i za svoju mladost – kako ju je proveo.” Iz ovog hadisa očito je do koje mjere islam pridaje pažnju mladosti i njenoj vrijednosti.  Pobožnost se kod starijih osoba očekuje, zato je kod mladih dragocjenija.

Brat i sestra Indira i Sead Neretljak iz Crne Rijeke kažu da je za njih Ramazan najodabraniji mjesec i da uživaju u svim bereketima ovog blagoslovljenog mjeseca. Ne  padaju im teško  dugi ljetni dani posta, svakodnevno učestvuju u namazima u džematu, mukabelama, iftarima, omladinskim sijelima.

Indira je završila drugi razred Gazi Husrev-begove medrese, te kaže kako je u medresi prelijepo iako se na početku bilo teško naviknuti na internat.

Sada mi je sasvim svejedno kada od kuće krenem u Medresu, kao da idem svojoj drugoj kući. Vrlo rano smo moja dvojica braće i ja krenuli u mekteb. Moj efendija Mehidin Bešlić uvijek je govorio da ću ja u medresu i medresa je uslijedila kao najnormalniji slijed stvari poslije osnovne škole. Ramazan je najljepši  mjesec u životu vjernika, postimo od malih nogu kada nam je nana „našivala“ post, a već odavno postimo sve ramazane i to je poseban osjećaj koji je teško opisati. Posebno je lijepo na teravijama, kada znamo da smo ispostili jedan dan, a pogotovo cijeli mjesec i tako očekujemo i Ramazanski bajram, družimo se na omladinskim sijelima i zaista je lijepo u našem džematu u Crnoj Rijeci, kazala nam je Indira.

Njen brat Sead ima 14 godina , učenik je Osnovne škole „Srednje“,  prelijepo uči ilahije i ima jak prodoran glas, koji će svakako poslužiti u budućem životu kada završi medresu.

Od malih nogu učim ilahije i mnogo volim da učim. Ramazan je najljepši mjesec, posebno je lijepo pred iftar kada se u zraku osjeća poseban miris. Nije teško ni rano ustajanje ako se iskreno odluči i želi postiti. Kod nas u Crnoj Rijeci poslije ikindije uči se dječija mukabela na kojoj učestvujem i to je jako lijepo, poslije mukabele se družimo i zaista je divan osjećaj, ispričao nam je Sead.

Ramazan nudi mnogo čari. Za mlade ljude Ramazan predstavlja jedan način učvršćivanja imana, te još jače vezivanje u naručje vjere, a brat i sestra Neretljak pravi su dokaz tome.

 

Povezane objave

Back to top button