Centralna izborna komisija BiH: Počeo proces ovjere koalicija

Centralna izborna komisija (CIK) BiH počela je proces ovjere koalicija za učešće na predstojećim Opštim izborima 2022. godine zakazanim za 2. oktobar.

CIK je počeo ovaj proces razmatrajući izvještaj o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija.

Od ukupno 38 koalicija, koliko je podnijelo prijavu za ovjeru, Komisija je na jučerašnjoj sjednici ovjerila 36, a dvije koalicije će biti obaviještene da u roku od dva dana od dana prijema obavijesti otklone nedostatke.

Rok za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 20. juna, u 16.00 časova, saopšteno je iz CIK-a.

Na istoj sjednici Komisija je primila k znanju informaciju o postupku prijema i obrade prijava za glasanje izvan BiH za period od 4. maja do 15. juna putem portala “e-izbori”.

Do sada je nalog otvorilo 21.471 lice, od čega je unos podataka završilo 11.807 lica i u toku je njihova obrada. Prijave birača za glasanje izvan BiH se podnose do 19. jula.

Na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2019. godinu i nalaza revizije, CIK je zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka izrekao novčane kazne 51 političkoj stranci u ukupnom iznosu od 336.300 KM.

Prilikom određivanja visine novčane kazne, Komisija je cijenila finansijsko stanje političke stranke, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Prethodni članakAdis Bećiragić novi selektor Zmajeva: Nisam mogao reći “ne” mojoj BiH
Naredni članakKnjiga sedmice “Casino Sarajevo” autorice Ljiljane Pirolić