Čerkez: Razmišljamo o novim ublažavanjima mjera, bit će dosta harmonizacije sa susjedima

Znatno veći broj oporavljenih od broja zaraženih raduje te može dovesti do daljnjih ublažavanja poduzetih mjera na suzbijanju pandemije koronavirusa, kazano je na konferenciji za medije zdravstvenih radnika iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje, kaže kako posebno raduje rast broja oporavljenih te se posebno zahvalio velikoj većini građana koja se pridržavaju propisanih mjera, kazavši da je sve ovo zajednički posao.

“Mjere su ublažene, bitno je da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj, nego da ublažavanje mjera treba imati dalje rezultate. Ključno je pridržavati se mjera, nošenja maske, rukavica, držanje distance. Ako ispoštujemo ovaj terend mislim da bi u narednom periodu mogli nastaviti s ublažavanjem mjera”, najavio je on.

Mjere će se donositi i ublažavati i dalje u vremenskom periodu od 14 dana, dodao je, razlog je epidemiloško praćenje njihovih rezultata.

“Pratimo mjere u susjedstvu i bit će dosta harmonizacije s njima”, izjavio je Čerkez te dodao kako sve ovo zahtjeva disciplinu posebno kad krenemo s vraćanjem rada trgovina, salona, a naročito kad se u posljednjoj fazi budu vraćali u rad ugostiteljski objekti.

Čerkez je kazao kako ublažavanje mjera u Federaciji BiH ne ugrožava građane u Republici Srpskoj već da su sve mjere slične onima koje vrijede u zemljama EU, posebno susjednoj Hrvatskoj.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako je tačno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa ove institucije bila na graničnom prijelazu Doljani zbog dolaska kineskih turista, a dan kasnije su pod nadzor stavljeni radnici u kineskom kampu kod Čapljine koji rade na gradilištu autoputa.

Izvor.klix.ba

Prethodni članakInformacije o stanju korona virusa na području općine Ilijaš za dan 27. april 2020.
Naredni članakBilten PS Ilijaš