Cijena gasa u FBiH se neće mijenjati do kraja godine

Cijena gasa u FBiH neće se mijenjati do kraja godine uprkos poskupljenju na svjetskom tržištu, istaknuto je danas u Sarajevu na pres-konferenciji o snabdijevanju Federacije gasom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Uredba o organizaciji gasne privrede u FBiH 2007. jasno propisala pravila, te da su danas prvi put nakon mnogo godina svi učesnici u tom lancu “u punom sastavu”.

Pojasnio je da je po toj uredbi Energoinvest jedini snabdijevač gasom u FBiH, BH-Gas je operator transportnog sistema, dok je Sarajevogas distributer za Kanton Sarajevo koji je najveći potrošač u FBiH.

“Čast mi je i zadovoljstvo da vidim sva tri direktora tih preduzeća zajedno sa mnom na jednom mjestu i da ćemo biti u poziciji da omogućimo sigurno snabdijevanje gasom po najpovoljnijim uslovima, uzimajući u obzir kretanje cijena na berzi “, naveo je Džindić.

Naglasio je da Finansijska policija zadnjih desetak dana istražuje poslovanje prethodne uprave BH-Gasa i do kraja mjeseca bi trebala dostaviti izvještaj, o čemu će resorno ministarstvo informisati Vladu i proslijediti sve informacije Tužilaštvu koje će one koji su “činili grijeh prema građanima” adekvatno kazniti.

Također, precizirao je da će projekt Južne interkonekcije biti finansiran sredstvima Vlade FBiH.

Izvor: FENA
Prethodni članakRaspisan Javni poziv -Ko će kupiti jeftinije stanove?
Naredni članakKroz predivestiranje do za 25.000 KM manje cijene stanova za mlade