BIHVIJESTI

CIK BiH: Objavljen javni poziv za izbor supervizora izbornog procesa

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je objavila Javni poziv za izbor kandidata za supervizore izbornog procesa u izbornim komisijama osnovnih izbornih jedinica tokom provedbe Općih izbora 2022. godine zakazanih za nedjelju, 2. oktobra. Krajnji rok za podnošenje pгijava је srijeda, 28.09.2022. godine do 16 sati, saopćeno je iz CIK-a.

Kako se navodi u saopćenju CIK-a, supervizori izbornog procesa u izbornim komisijama osnovnih izbornih jedinica su ovlaštene i akreditovane osobe u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine zadužene da koordiniraju i nadgledaju Opće izbore 2022. godine u okviru ovlaštenja propisanih Izbornim zakonom BiH.

Za supervizora ne može biti imenovana osoba:

– koja se ne može kandidirati u smislu odredbi članova 1 .6, 1 .7 i 1 .7а lzbornog zakona BiH;

– koja је član najvišeg izvršno-političkog organa političke stгanke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);

– koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona;

– koja je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti (na Općim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine); i

– kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovorna, u posljednje četri godine, računajući od dana pravos nažnostiodluke.

fena

Povezane objave

Back to top button