CIK BiH: Odziv birača na Općim izborima u BiH do 11 sati 14 posto, veći nego prije četiri godine

Odziv birača do 11 sati na Općim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini je 14 posto, za tri procenta više nego prije četiri godine, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, saopćio je i kako će CIK BiH najvjerovatnije donijeti odluku o odgađanju izbora na biračkom mjestu u Novom Gradu, u Republici Srpskoj, zbog ozbiljnih kršenja Izbornog zakona.

Većina biračkih mjesta su otvorena u 7 sati, a s radom su počela i 352 mobilna tima.

Pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7 sati. Razlozi su, između ostalog, to što nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i slično.

Na 12 biračkih mjesta je došlo do značanijeg kršenja odnosno kašnjenja otvaranja i to u Bihaću, Banjaluci, Lukavcu, Srebreniku, Zvorniku, Zenici, Ilijašu i Goraždu.

U Zenici je zabilježen slučaj da je biračko mjesto otvoreno na pogrešnoj lokaciji, što je naknadno izmijenjeno u pratnji policije i članice Gradske izborne komisije Zenice pa se glasanje odvija na za to određenoj lokaciji.

Arnautović je saopćio podatke i o izlaznosti do 11 sati.

”Mogu uz veliko zadovoljstvo da konstatiram da je odziv do sada 14 posto, ili da je ukupno na biračka mjesta 459.989 birača, to je za tri procenta više u isto vrijeme nego kako je bilo na izborima 2018. godine. Naime, tada smo imali u ovo vrijeme 11,41 posto. Ovaj procent je još veći, ako se ima u vidu da nam još uvijek nisu dostavili u jedinstveni informacioni izborni sistem podatke iz općina i gradova Gradačac, Tuzla, Tešanj i Novi Travnik“, kazao je Arnautović.

Dobili su informacije o sigurnosnoj situaciji na biračkim mjestima.

Ukupan broj prijavljenih događaja koji bi se mogli smatrati incidentalnim je devet, od toga u FBiH četiri, u RS jedan, a Brčko distriktu četiri.

Sumnja u krivično djelo je jedno u Republici Srpskoj, a remećenje javnog reda i mira je ukupno dva, oba u Federaciji.

Šest je ostalih incidenata, u Federaciji BiH dva, a u Brčko distriktu četiri.

U Sanskom Mostu je prijavljen slučaj nepravilnosti prilikom glasanja – odnosno da je predsjednik biračkog mjesta izvršio neovlaštenu ovjeru više glasačkih listića o čemu je upoznat i tužilac. Naređeno je privremeno zatvaranje glasačkog mjesta do kraja uviđaja. Od 09.07 sati ponovo je otvoreno biračko mjesto.

Izvor: BHRT

Prethodni članakBiračko mjesto 003 Ilijaš otvoreno u 7:40 -otvaranje prolongirano zbog brojanja glasačkih listića
Naredni članakNa današnji dan rođen Abdulah Sidran