ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Čiko Pisac najavio zanimljivo druženje sa mališanima

U okviru Manifestacije „ILIJAŠKA ZIMA“ u četvrtak u Biznis centru Ilijaš sa početkom u 14:00 sati mališani će imati priliku družiti se sa Elvirom Halilovićem poznatiji kao Čiko Pisac koji je napisao knjigu za djecu „Priče iz srcolike zemlje“.

Tim povodom u Jutarnjem programu ugostili smo Halilovića, te razgovarali kako su nastale priče iz srcolike zemlje, koliko zapravo knjiga otkriva ljepote naše zemlje, ali i šta to čeka mališane u četvrtak na druženju.

„Pisanje je krenulo prije dvije i po godine, od moje prve priče, tako se i zove u knjizi“. Prije godinu dana je sve spakovano u jednu knjigu „Priče iz srcolike zemlje“, a zašto baš ovaj naziv zato što je naša domovina BiH jedina zemlja na svijetu koja ima oblik srca“ kazao je Halilović.

Knjiga je sa dosta motiva iz Bosne i Hercegovine – njenom historijom i legendama, prirodnim ljepotama, onim čim je naša domovina posebna u životinjskom i biljnom svijetu.

„Mislio sam da sve znam o BiH dok nisam počeo istraživati za ovu knjigu i onda sam otkrio koliko tajni BiH ima, nisu one skrivene, samo ih trebamo znati potražiti. Ovo je samo jedan dio tih tajni i ljepota o BiH koju nažalost i mi stariji često zaboravimo. Cilj je da naše mališane podsjetim da postoji toliko tih ljepota, a najbolje reakcije jesu kada nakon druženja i čitanje priča dobijem informaciju da je neko od tih malih drugara natjerao roditelje da posjete Bobovac, da odu u Umoljane…“ spomenuo je.

Zbirka “Priče iz srcolike zemlje” sadrži 17 priča za djecu (baš koliko i slova ima naziv naše domovine), i kroz motive iz Bosne i Hercegovine, djeci pristupačnim jezikom govori o pozitivnim vrijednostima – prijateljstvu, porodici, zaštiti prirode, upornosti i predanosti. Uz svaku od priča postoji i “enciklopedijski” dodatak koji predstavlja crtice iz historije, legende, posebnosti iz biljnog i životinjskog svijeta, prirodne ljepote Bosne i Hercegovine – sve ono sa čim su priče u zbirci na neki način povezane.

„Djeca vole životinje, a postoje neke životinje i biljke koje su specifične za BiH i to je taj edukativni dio ove knjige gdje ja želim njima da predstavim bosanskog brdskog konja, psa Tornjaka da im govorim o legendama i starim gradovima, a ono što ću posebno istražvati od publike koja dođe u četvrtak jeste koliko oni znaju o BiH i drago mi je da svaki put otkrijem da mališani znaju više nego ovi stariji.Smijat ćemo se, družiti i maštati“ poručio je.

Pozivamo mališane da nam se pridruže u četvrtak i da zajedno istražujemo i upoznajemo našu domovinu.

 

 

 

Povezane objave

Back to top button