ILIJAŠ

Član Savjeta MZ Dragoradi Nazif Carina o projektima i problemima stanovnika na ovom području

U novom serijalu emisija o mjesnim zajednicama ugostili smo predstavnika MZ Dragoradi Nazifa Carinu  i govorili o realiziranim projektima, ali i brojnim problemima sa kojima se suočavaju stanovnici ovih područja.

Član Savjeta MZ Dragoradi Carina istaknuo je da MZ Dragoradi nema mnogo stanovnika, ali je vrlo razuđena sa selima Vladajevići, Sudići, Dragoradi do Gajina što treba povezati infrastrukturom koja je neophodna za povratnike, za farmere koji imaju imanja i za stara i iznemogla lica.

-U proteklom periodu urađeno je mnogo. U Vladajevićima je asfaltirano 850 metara puta, u Sudićima oko 500 metara, ali tome nije kraj i u narednom periodu imamo u planu u saradnji sa Općinom Ilijaš i višim nivoima vlasti da se dovrši asfaltiranje po zaseocima u Dragoradima i Sudićima, kao i rekonstrukciju puta od Gajina do Kruševa koja nas povezuje sa općinom Olovo i drugim kantonom i koja nam je vrlo značajna, navodi Carina.

Dodaje da je završen i projekat izgradnje školskog igrališta kao i utopljavanje objekta područne škole.

U Dragoradima,  kao najudaljenijoj mjesnoj zajednici općine Ilijaš sa malim brojem stanovnika,  godinama nije riješeno pitanje organiziranog prijevoza, što predstavlja veliki problem stanovništvu.

Dosad smo imali jednu liniju putničku u toku 24 sata povratnu, u planu je da se uvedu nove linije. Ovih dana trebalo bi da se registruje autobuska linija Centrotransa što smo pokušavali 15 godina, obećali su nam da je rješavanje tog problema pri kraju. Najviše nam nedostaje neki prijevoz oko 10 sati sa povratkom popodne kako bi se starija osoba mogla odvesti do ambulante u nekom racionalnom vremenu do Doma zdravlja, pošte ili apoteke u Srednjem, kazao je Carina.

U zimskom periodu slabo je i održavanje puteva, a već su nastupili mrazevi i vozači autobusa se žale da ima leda i da bi zimska služba zadužena za održavanje puteva već trebala koristiti posipni materijal, ali to ne čini.

Nekoliko mlađih uspješnih farmera rijedak su i svijetao primjer da se od svog rada i puno truda i na ovom području može dobro živjeti, ali Carina navodi da poljoprivreda kao težak posao nije za starije ljude koji su većinsko stanovništvo ovoga kraja.

Jedan od najvećih problema je vodosnabdijevanje u gornjim Sudićima jer stara izvorišta presušuju pa je veći dio godine stanovništvo bez vode, a još nema sredstava da bi se vodosistem Gudelj proširio, ali će Savjet MZ insistirati na tome.

Od planova Carina navodi da su održani zborovi građana i određeni prioriteti za sljedeću godinu.

Počinje rekonstrukcija puta od Gajeva prema Dragoradima što je veoma bitno, predložili smo da se uradi asfaltni put preko Sabanaka ukoliko bude moguće što bi nas spojilo brže na magistralni put Sarajevo-Tuzla. Neophodna je i izgradnja kanalizacionih mreža  jer se nalazimo na kraškom području, a ispod sela nalaze se rezervoari vode koje stanovnici koriste. Dosad smo imali razumijevanje načelnika Fazlića i pomoć našeg vijećnika Dilberovića i na tome im se zahvaljujem i nadam se dobroj saradnji i razumijevanju i dalje, poručio je Carina.  

Povezane objave

Back to top button