ILIJAŠ

Članice Udruženja Zlatne ruke Ilijaš Zekija Avdibegović i Alma Huskić: Udružene žene imaju najveću snagu a ženska prijateljstva su prava i neprocjenjiva

Udruženje žena za unapređenje i razvoj kulturne baštine naroda BiH Zlatne ruke Ilijaš njeguje kulturu i tradiciju naših naroda i krajeva. Od svog osnivanja nastoje dati doprinos i obogatiti život lokalne zajednice. U svojim prostorijama u nekadašnjoj Jahorini stvorile su poseban ambijent, gdje se miris davnina i ljepote uselio prije 14 godina, a poseban pečat daje bosanska soba, kojoj je svakako mjesto u planiranom Zavičajnom muzeju u gradu, kako bi je što više građana moglo vidjeti, sjesti na dušek uz vezene jastuke i popiti kahvu iz fildžana.

U programu Radija Ilijaš gostovale su Zekija Avdibegović, predsjednica Upravnog odbora i predsjednica Komisije za praćenje aktivnosti Udruženja i predsjednica Udruženja Alma Huskić.

Avdibegović je napravila osvrt na 14 godina od osnivanja Udruženja, a Huskić je govorila o projektima u 2022. godini, planovima za ovu godinu, ali i o važnosti i potrebi ženskog udruživanja i prijateljstva.

Na samom početku od osnivanja počeli smo jako dobro, sa puno projekata i aktivnosti, prije svega bilo je mnogo članica, u prvoj godini čak 360. Kako je vrijeme odmicalo broj članica se smanjivao zbog životnih obaveza, neke su postale majke, neke dobile unučad, život ih je odveo u drugom pravcu. Tako da sada imamo oko 50 članica, a aktivnih oko 30. To je dovoljno da Udruženje nastavi sa svojim aktivnostima. Imali smo u svom radu mnoge radionice, mnoga putovanja, proputovali smo Evropu, Tursku, Albaniju. Na usluzi smo lokalnoj zajednici za sve što treba. Sada provodimo radionice psihološke pomoći za žene u saradnji sa Udruženjem porodica nestalih, obilazimo naše bolesne članice, družimo se, upoznaajemo, putujemo, navela je Avdibegović.

Vrijedne članice udruženja pletu, tkaju, heklaju, bave se dekupažom, edukuju se, putuju, ali najviše od svega druže, izgrađuju i njeguju prava prijateljstva.

Ja sam članica Udruženja osam godina,a predsjednica sam od prošle godine. Udruženje je mjesto druženja, pravih istinskih prijateljstava, savjeti od žena koje imaju velika životna iskustva puno nam znače i zaista su naša prijateljstva neprocjenjiva i trajna. Nastavljamo dalje u pozitivnom smjeru, iako je pandemija korone omela naš rad. U ovoj godini zaista smo pozitivno krenuli, imamo puno aktivnosti. U ovoj godini imamo radionicu čiji je smisao da stariji ljudi pomažu starijima, edukativnog je karaktera, a realizira se u saradnji sa Crvenim križem Ilijaš. U hladnim zimskim danima pravile smo i ćeteniju koju je snimala Nova TV i emitovana je emisija u njihovom program, također su snimali žene koje pletu. Tako da želimo da nastavimo naš rad tempom kojim smo i krenuli, kazala je Huskić.

U saradnji sa Udruženjem Luciano Lama Zlatne ruke  će biti pozvane u Ambasadu Italije na prijem, a prijatelji iz Italije u Ilijaš dolaze 19. aprila, te će članice napraviti prigodan program u vrijeme iftara.

-Obnavljamo naše prijateljstvo sa Udruženjem iz Italije koji su i opremili naše prostorije, donirali su nam mašinu za vezenje i pokušat ćemo da dogovorimo posjetu Siciliji, jer je njihovo Udruženje smješteno u Palermu uz pomoć Ambasade Italije, Općine Ilijaš i donatora, dodala je Avdibegović.

Zekija navodi da su u principu zadovoljni podrškom lokalne zajednice i Općine Ilijaš, koja je na korištenje Udruženju ustupila prostorije bivšeg hotela Jahorina, a za dodatna sredstva apliciraju na javne pozive sa projektima.

Sredstva su dovoljna za osnovne troškove, imamo sredstva od članarine koja iznosi 12 maraka. Nismo posebno zadovoljne, mogla bi sredstva biti i veća, kazala je Avdibegović.

Povodom Osmog marta  predsjednica Huskić uputila je sljedeću poruku:

-Kroz udruživanje pokazujemo svoju jačinu, da smo na okupu, da možemo zajedno da se borimo za naša prava jer u našoj državi još nismo jednakopravne sa muškim spolom. Zato, drage žene, udružimo se da idemo naprijed za naše bolje sutra.

Zekija je čestitala svim članicama Udruženja Osmi mart i pozvala sve žene da se druže, upoznaju, da osjete pozitivnu energiju i snagu. Članica Udruženja Zlatne ruke  Ilijaš možete postati ako srijedom od 16 sati posjetite prostorije i platite članarinu, te se pridružite njihovom druženju, radionicama, putovanjima.

 

Povezane objave

Back to top button