ILIJAŠSPORTVIJESTI

Takmičari KK „Rašid Buća“ se vrijedno spremaju za veoma dva bitna takmičenja, koja ih očekuju do kraja godine

Karate klub „Rašid Buća“ posljednih nekoliko godina bilježi sjajne rezultate na međunarodnoj i domaćoj sceni, konstantno se razvijaju i broje preko 120 članova. Ovo je jedan od najtrofejnijih kolektiva sa područja općine Ilijaš. Glavni trener Raif Buća ističe da je teško držati ovakav uspješan kontinuitet godinama, ali s obzirom na to da klub nosi ime po njegovom rahmetli bratu, to i jeste motivacija za što bolje rezultate.

Ističe da je 2023. godina bila uspješna i do kraja godine imaju još dva važna takmičenja, gdje su već pripreme počele i sa uzbuđenjem iščekuju te turnire.

„Bilo smo do sad na 13 takmičenja. Prošle godine imali smo oko 125 medalja, ove godine taj broj bit će i veći. S obzirom na to da je povećan broj takmičara i samim tim prilika da se osvoji više medalja. Dolazi nova generacija koja je dobra, sluša trenera i vrijedno radne i to daje dobre rezultate. Ima dosta imena u klubu koja obećavaju, samo ću izdvojiti našu Tajru Ahmetović koja je prvakinja Balkana. Do kraja godine očekujemo Balkansko prvenstvo i očekujemo Međunarodno takmičenje u Mađarskoj gdje je se do sada prijavilo preko 35 zemalja. Ide prva postava, tako da se nadam ćemo se vratiti sa dosta medalja“ rekao je Buća.

Bavljenje karateom kao sportom, idealna je pretpostavka za razvijanje pozitivnih psihofizičkih osobina kod mladih ljudi, posebno u školskom uzrastu. Suprotno predrasudama koje borilačke sportove karakteriziraju nasilnim, karate svojim vježbačima primarno nudi disciplinu, poštovanje i samokontrolu kao osnovne pretpostavke za bavljenje ovim sportom. Bilo da je riječ o katama (povezani slijed obrambenih i napadačkih tehnika), ili borbama (realno nadmetanje dva borca), osnovni cilj karatea je – suparnika nadvladati vještinom, a ne “uništiti” ga.

Tajra Ahmetović (13) dvostruka prvakinja Balkana kaže da joj karate više nisu navika, već život.

„Dosta treniramo, imamo treninge četiri puta sedmično. Ovim sportom se bavim od šeste godine. Učestvovala sam na dosta takmičenja, ali bih izdvojila naravno Balkaska prvenstva gdje sam dva puta osvojila zlatnu i jednom srebrenu medalju“ kazala je Tajra.

Nasko Habibović (13) već sedam godina trenira karate iza sebe ima dosta takmičenja, ali i medalja.

„Pripremam se za takmičenje u Mađarskoj. Imam trening četiri puta sedmično, nije mi naporno. Ovim putem pozivam sve oni koji žele da nam se pridruže, jer se svi zajedno družimo i putujemo“ rekao je Nasko.

Kao sport i borilačka vještina, karate potiče samodisciplinu i razvija usredotočenost i svijest, iako trening karatea traži puno discipline, njegova interaktivna narav nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja. Sve to, uz poštivanje pravila ponašanja (koja uključuju samokontrolu), čine načela na kojima je karate utemeljen.

Pored upisa u karate, Klub nudi mogućnost i upisa djece od tri godine u malu školu sporta, gdje se kroz igru i trening razvijaju njihove razne motoričke i fizičke sposobnosti. Za sve informacije oko upisa možete kontaktirati ili pisati trenerima:Raif Buća – 062 147 955;Azmir Subašić 065 420 766. Mjesečna članarina je 25 KM.

 

 

Povezane objave

Back to top button