KULTURA

Članovi Udruženja „Sevdalinka“ najavili koncert sevdaha u Vogošći 24. decembra

Članovi Udruženja ljubitelja sevdaha i sevdalinke „Sevdalinka“ gostovali su u popodnevnom programu Radio Ilijaša. Uz druženje, lijep razgovor i neizbježnu pjesmu, podijelili su sa slušateljima svoju ljubav prema neprocjenjivom bogatstvu naše domovine-sevdalinci.

Povod gostovanja bila je promocija albuma sevdalinki pod nazivom „Na krilima sevdaha“, koji će biti predstavljen i na koncertu u Vogošći 24. decembra 2021. godine sa početkom u 19 sati.

Predsjednik Udruženja „Sevdalinka“ Zulfo Bota kazao je da je Udruženje nastalo prije četiri godine, a njegov cilj je okupiti ljubitelje sevdalinke, koji će zajednički raditi na njenom njegovanju, očuvanju i zaštiti.

Kruna našeg dosadašnjeg rada je naš album „Na krilima sevdaha“ kojeg ćemo promovisati na koncertu u Vogošći. Ulaz je slobodan, tako da pozivam sve ljubitelje sevdaha da dođu i provedu jedno lijepo veče uz sevdah. Naš cilj je snimati i stare pjesme, ali i nove pjesme obraditi u duhu sevdaha. Kao autori pjesama na albumu pojavljuju se Esad Kopić-Osmanović, Enver Šadinlija, Eset Muračević i drugi, koji su nama ustupili besplatno pjesme i podržavaju naš rad iz čiste ljubavi prema sevdalinci, kazao je Bota.

Udruženje „Sevdalinka“ realizovalo je niz projekata vezanih za promovisanje naše tradicionalne pjesme sevdalinke, a to će raditi i dalje. Ističu da imaju dobru podršku lokalne zajednice u svom radu u Vogošći, ali vrijednost sevdalinke kao umjetnosti i neprocjenjive baštine trebali bi i morali prepoznati i podržati i viši nivoi vlasti u našoj zemlji.

Mesud Kreštalica, predstavnik Upravnog odbora i interpretator sevdalinke,  kazao je da je  jedan od planova Udruženja snimiti i album starih pjesama, čije melodije su poznate, ali nepoznati autori kako bi se i te posebne i poznate pjesme sačuvale i vratile u opticaj među ljubiteljima sevdalinke.

Zulfija Tahirović, sekretar Udruženja i interpretatorica  sevdalinke, napominje da je Udruženje registrovano za članove iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz inozemstva.

Osamnaestogodišnji Anes Frljak, harmonikaš, mlada je nada Udruženja, a naši gosti vele da je još mnogo mladih talentovanih svirača i pjevača u njihovom udruženju, koji će sevdalinku sačuvati kao amanet za buduće generacije.

Osim najavljenog koncerta u Vogošći, u planu su i koncerti na Ilidži, kao i u Livnu.

Povezane objave

Back to top button