DA SE NE ZABORAVI: Obilježena 28. godišnjica stradanja u Lješevu

Porodice i mještani Lješeva danas su obilježili dvadeset i osmu godinu od stravičnog masakra, kada su mučki strijeljana 22 stanovnika ove mjesne zajednice. Dvadeset i dva imena, uklesana u spomen-ploču, ostaju kao heroji borbe jednog naroda, kao stalni podsjetnik da ih nikada ne smijemo pustiti zaboravu.  Program je počeo intoniranjem himne, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe  svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopiti, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je kako je ovo tužan i bolan dan za stanovnike Lješeva, i da konačno za ovaj zločin trebaju odgovarati počinitelji.

„Danas je 24. put kako obilježavamo ovu godišnjicu, dakle od 1996. godine kada je izvršena ekshumacija  ubijenih građana Lješeva, obilježavamo ovaj datum.Tužan dan za stanovnike Lješeva i za stanovnike naše općine. Mjesec maj i juni su mjeseci kad je u toj 92.godini učinjeno puno zločina na našoj Općini, ali ono što također žalosti jeste da nije bilo ozbiljnijih procesuiranja tih događaja. Ovom prilikom želim pozvati sve meritorne institucije i politike da se konačno pokrene proces ispitivanja, da se osude ratni zločini. Ovdje je previše bilo zločina bez tog sudskog procesuiranja, i bar na jedan mali način vraćanja jedne vrste pravde teško će biti graditi jednu ozbiljniju budućnost, a to znači budućnost tolerancije i prosperiteta. To jeste jedna od ključnih poruka da na bazi  istine možemo graditi novu budućnosti, a istina se mora otvoriti kroz sudske procese i za ono što se desilo moraju odgovarati oni koji su to učinili. Mora se ovo prenositi i na mlade generacije i moraju znati šta je bilo tog 05. juna 1992. godine, moraju znati kako se to desilo i moraju znati ko je to učinio. Zbog toga je bitno da obilježavamo sve ove događaje i da pamtimo i prenosimo ove vrste poruka“ rekao je načelnik Fazlić.

Adha Masnopita kćerka je ubijenog Jasmina Masnopite. Kada je ubijen njen otac, imala je pet i pol godina. Adha ističe da su stanovnici Lješeva ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci muslimani.

“Imala sam pet i pol godina kada je moj otac ubijen tako da su ta sjećanja vrlo blijeda. Pored moj oca na ovom mjestu poginuo je i moj amidža, dajdže i još dosta užih članova moje porodice. Danas smo se sjetili  i rahmetli nane Masnopita  Zahide. To je bila moja nana koja nam je dugo prenosila sjećanje s tog tužnog dana, ali i uspomene na moje najbliže. Ono što mi svake godine s ovog mjesta želimo da poručimo i što nas posebno boli jeste to da za ove zločine niko nije odgovarao. Mi 28. godina  molimo Tužilaštvo BiH  da konačno izvade predmet „Lješevo“ iz ladice jer imaju svjedoke, imaju materijalne dokaze.  Ne vidim razlog zašto je predmet u stanju mirovanja. Svjesni smo da ni jedna presuda ne može vratiti život, ali takva jedna presuda bi nam vratila nadu u sistem i nadu u pravosuđe i bila bi  garanta da se više ovo nikad nikom ne ponovi“ kazala je Masnopita.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvadesetpetogodišnji Haris Omanović  dobio je ime po rahmetli dedi koji je ubijen zajedno s ostalim stanovnicima Lješeva.

„Od svojih roditelja, deda i nana koji su preživljeli ovo, svakako da smo mnogo naučili i oni su se trudili da prenesu na nas znanje koje je neophodno da i mi prenosimo na ostale generacije da se ne zaboravi. Mnoge mlađe generacije ovdje to obilježavaju i dosta znaju o tome, i to svima nama znači, te ćemo se i dalje truditi da se ovo nikada ne zaboravi“ kazao je Omanović.

Nakon završene manifestacije prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu gdje su predstavnici vjerskog života proučili Jasin.

Cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije:  Savjeta MZ Lješevo i članovi porodica šehida,  Općina Ilijaš -načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović te ostali vijećnici, predstavnici OO SDA Ilijaš, delegacija grada Visoko i Udruženje porodica šehida Visokog 92. , OO Narod i pravda Ilijaš, Patriotska liga 91 Ilijaš, delegacija Općine Breza i ratni vojni invalidi, koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, Udruženje sedme muslimasne viteške oslobodilačke brigade Zenica i Udruženje žena Zlatne ruke, te drugi.

Imena šehida – Lješevo 05.06.1992

Avdukić Ćamil, Avdukić Izet, Fazlić Suljo, Fazlić Munira, Fazlić Hasan, Fazlić Arif, Fazlić Meho, Fazlić Safet, Fazlić Ibrahim, Fazlić Huso, Fazlić Amir, Karavdić Asim, Masnopita Husnija, Masnopita Mujo, Masnopita Jasmin, Masnopita Mensud, Masnopita Fadil, Masnopita Mehmed, Masnopita Munir, Omanović Arif, Suljić Zubejda, Nuhić Nijaz.

Prethodni članakSlužba socijalne zaštite općine Ilijaš: Obavještenje
Naredni članakDanas je Svjetski dan sigurnosti hrane