ILIJAŠVIJESTI

Đaci pješaci iz Srednjeg: Sretna i vesela djeca

srednjeU mjestu Srednje nalazi se osnovna škola čijih 80 posto učenika stanuje preko pet kilometara daleko. To ne smeta đacima pješacima i đacima vozarima da postižu dobar uspjeh i vesele se svakom novom školskom času. Danas je ovu školu posjetio ministar za obrazovanje, nauku  mlade Kantona Sarajevo  Elvir  Kazazović.

Ova škola je zaseban obrazovni subjekt koji je formiran prije devet godina. Posebna je prije svega zbog činjenice da u njoj svoja znanja stječu djeca sa  širokog područje ove općine, preciznije sa područja od 260 kilometara kvadratnih. Više od osamdeset posto učenika vozari jer im se škola nalazi na udaljenosti od pet do 25 kilometara, a nastava se izvodi u četiri školska objekta. Jedan je ova centralna škola i tri područne koje su phone spy app jako udaljene od ove u Srednjem. Najbliža je područna škola ‘Gajevi’ udaljenja 11 kilometara, sljedeća je ‘Kamenica’ s daljinom od 16 km, dok je najudaljenija ‘Dragoradi’ na distanci od čak 21 km”, pojasnio je ovom prilikom direktor Kurtović.

srednje2Naveo je da u ovoj školskoj godini školu pohađa 257 učenika razmještenih u 17 odjeljenja, od cell spy kojih je šest u područnim u kojoj učenici pohađaju nastavu u po dva kombinirana odjeljenja i u centralnoj školi gdje se lokalna djeca obrazuju u 11 standardnih odjeljenja.

“Iako se ova djeca u pravom smislu riječi đaci – pješaci koji mnogo i dugo putuju od kuće do škole i od škole do kuće, oni su i pored toga sretna i vesela djeca“, istaknuo je ministar Kazazović nakon obilaska ovih škola, gdje su mu djeca pripremila i izvela prigodne plesne tačke, ali i pokazala zavidan nivo znanja.

IZVOR: Radio Sarajevo

 

 

 

Povezane objave

Back to top button