Ovog ponedjeljka u emisiji Sportske minute ugostili smo profesora sporta Damira  Beširevića, trenera u Sportskoj akademiji „SA Ilijaš“ , te trenera i tehničkog sekretara u NK “Ilijaš”. Sportska akademija „SA Ilijaš“  nastala je 2009. godine i ovo je prvo udruženje na području općine Ilijaš koje okuplja mlade nogometaše i bavi se razvojom i popularizacijom nogometa u Ilijašu.

U sklopu Sportske akademija „SA Ilijaš“  pored nogometa, tu je i univerzalna škola sporta za dječake i djevojčice do pet godina, a projekti se finansiraju iz budžeta Općine Ilijaš.

“Univerzalna škola sporta jeste škola sporta koja omogućava djeci pravilan rast i razvoj u senzibilnim fazama njihovog razvoja do pete godine. Mi kao treneri smo dužni prepoznati i odabrati pravilne vježbe za razvoj motoričkih sposobnosti, da bi se mališani pravilo razvijali i samim tim bili zdravi” kazao je Beširević.

Bespatna škola plivanja realizovana je na Termalnoj rivijeri Ilidža, koja je trajala jedan dan, oko 25 dječaka sa područja Ilijaša je učestvovalo u školi plivanja. Beširević ističe da planiraju do kraja godine ponoviti školu plivanja, ukoliko uslovi dozvole.

U školi plivanja djeca imaju mogućnost da za kratak period uz stručni nadzor i certificirane trenera nauče plivati. Kako je Beširević naglasio drugačije je kada djeca idu na bazen sa roditeljima i kada idu sa profesionalcima, ali da se svakako može naučiti plivati za jedan dan.

“Djeca kad su sa roditeljima  na bazenu ili moru to je jedna dimenzija. Oni kad odu sa svojim vršnjacima to je totalno druga dimenzija i druga aktivnost za njih. Brže se oslobode, bolje komunuciraju, pokušavanju da plivaju dok roditelji to malo sputavaju, pokušavaju ih usmjeriti i naravno brinu se. Nemaju adekvatan pristup kako da ih nauče da plivaju i da se ponašaju u bazenu. Djeca kad idu sa nama na plivanje oslobode se, te ona djeca koja nisu znala plivati za jedan dan proplivaju. Imali smo pola grupe koja je imala pomagala za plivanje, na kraju dana sve su to ostavili pored bazena i plivali samostalno, uz nadzor trenera. Bilo je prelijepo druženje, također imali smo čast i priliku družiti se sa našim reprezentativcem BiH Miralemom Pjanićem” rekao je.

Upis u Sportsku akademiju “SA Ilijaš” traje tokom čitave godine, a prvi mjesec je besplatan. Treninzi se održavaju u SC”Nedžad Ibrišimović” utorkom i četvrtkom.

“Imamo dvije dobne skupine. Imamo skupinu 2013.godište i 2010.,2011. i 2012. godište i oni treniraju u razdvojenim terminima” istakao je Beširević.

Cilj Sportske akademije “SK Ilijaš” kako Beširević kaže jeste da kroz  razne igre djeca  stvore zdrave i pozitivne navike, koje će im koristiti u odrasloj dobi. Stoga su i roditelji zadovoljni kad primijete da ima pozitivnih pomaka u razvoju djece, da lakše pristupaju drugima i više se kreću.

 

Uskoro škola skijanja

Sportska akademija “SA Ilijaš” već četiri godine organizuje petodnevnu školu skijanja za djecu. I ove godine sigurno na radost mnoge djece će se realizovati, tako da će mališani imati priliku učiti skijati i družiti se sa svojim  vršnjacima na planinama.

“Prijave će biti u decembru. Cijena će biti adekvatna i pristupačna svima. Kada smo počeli prije četiri godine, bilo je na poznanstvo koga znamo privatno oni upišu svoju djecu. Međutim, svaka naredna godina je masovnija. Može se reći da budimo svijest polako na našoj općini što se tiče tog sporta. Nije samo cilj da dijete nauči skijati, želimo da probudimo svijest kod roditelja koliko je važna sportska aktivnost za djecu. Kad dijete pošaljete na planinu pet dana, to su nevjerovatni  benefiti sa fiziološkog i zdravstvenog aspekta” naglasio je Beširević.

Što se tiče planova za naredni period osim škole plivanja i skijanja,  Sportska akademija “SA Ilijaš” uz pomoć općine Ilijaš realizovat će otvorenu školu fudbala za dječake i djevojčice u Sportskoj dvorani Ilijaš.

“Otvorena škola najvjerovatnije će trajati dva dana. Djecu očekuju zabavne i kreativne igrice, smijeh i druženje. Naravno biće tu raznih aktivnosti iz različitih sportova, muzike i puno zabave” objašnjava Beširević.

 

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.