Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV  Ilijaš, odali su  počast žrtavama rata. Dan Armije R BiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći NE agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.

 Hamid Bahto, penzionisani general Armije R BiH, na Svečanoj sjednici OV Ilijaš, upriličio je historijski čas  o dešavanjima koja su dovela do formiranja Armije R BiH. General Bahto, govorio je teškim situacijama, u kojima se se donosile ključne odluke kada je u pitanju organizovanje boraca i istakao da je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović  ujedno i vrhovni komandant Armije R BiH, uvijek donosio mudre i ispravne  odluke.

„Ovo je jedan među najznačajnijim datumima u historiji BiH, dan kada je formirana Armija R BiH. Svim pripadnicima TO BiH, čestitam Dan armije BiH, i poručujem ih da baštine tradiciju, budu istrajni. Volio bih da se borci ujedine, da ne budu na ulicama, da nisu bez posla. Potrebna nam je jedinstvena organizacija boraca“, kazao je general Bahto.

Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, svim pripadnicima Armije R BiH čestitao je ovaj veličanstveni dan, ali i poručio da trebamo baštiniti sjećanje na hrabrost svih boraca koji su bili dio Armije R BiH, koja je formirana u izuzetno teškim uslovima.

“Na osnovu Plana rada Općinskog vijeća Ilijaš, tradicionalno se Svečanom sjednicom, obilježava Dan armije R BiH. Koristim priliku da ovaj veličanstveni dan čestitam svim borcima i pripadnicima Armije RBiH. Na ovaj način trudimo se sačuvati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., na području općine Ilijaš a naravno i u BiH. Cijenimo da OV treba da čuva ove tekovine kako se naša patnja, žrtva i bol koju smo podnijeli u agresiji na BiH, ne bi zaboravila. Za borce se odvajaju značajna sredstva u svih budžeta. Međutim, činjenica je da je i nakon 26 godina rata potrebno revidirati način utroška tih sredstava. Ogromna su finansijska sredstva a čini mi se da nisu pravilno utrošena. Oni borci do kojih bi zaista ta sredstva trebala doći, često puta ne dođu. Pokrenuli tu priču na području općine Ilijaš, iako kao opština izdvajamo najmanje sredstava u odnosu na ostale općine, ali cilj nam je da dođu do korisnika koji to zaista zaslužuju“, poručio je Dević.

Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazao je da su građani BiH, u najtežem historijskom trenutku za narode ove države, dali su pravi odgovor. Organizovali su se i dali odgovor na pokušaj agresije na BiH i njeno međunarodno priznanje, suverenitet i kontinuitet.

„Taj odgovor je bio formiranje Armije R BiH i formiranje oružanih snaga koje su imale legitimitet i legalitet da brane ovu državu. Želimo da se ovaj dan obilježava na dostojanstven način i da poručimo da će, sada vojska BiH, sigurno braniti BiH, kako suverenitet tako i sve ostalo što jeste zaštita njenih građana. Želimo da Oružane snage BiH jačaju i da budu snaga koja će zaista biti respektabilna i davati dugoročnu sigurnost življenja na ovim prostorima“, kazao je načelnik Fazlić.

Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo Dan Armije BiH.

Share.

Comments are closed.