VIJESTI

Dan bijelih traka, sjećanje na ubijene Prijedorčane

Danas se obilježava Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je i 102 ubijene djece. 

Na glavnom gradskom trgu u Prijedoru će danas biti obilježen Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

Okupljanje učesnika planirano je u 11 sati u Starom gradu u ulici Ahmeta Babića, gdje je trebao biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. U 12 sati je planiran dolazak učesnika na glavni prijedorski trg, gdje će biti održan centralni događaj uz polaganje ruža sa imenima ubijene djece.

Polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti će, bar na jedan dan, izgraditi dugo traženi simbolični spomenik.

Inicijativa za izgradnju spomenika prvi put je upućena Gradu Prijedoru 2014. godine, kao molba za priznanjem i sjećanjem na zločin koji se dogodio tokom rata.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima 102 djece, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesprske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje” te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma, ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i Dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.

Povezane objave

Back to top button