BIHSVIJETVIJESTI

Dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, kako bi se promovirala ljudska prava širom svijeta i podsjetilo na važnost usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima (UDHR) Ujedinjenih naroda (10. decembra 1948. godine).

Ove godine obilježava se 75 godina od njenog usvajanja. U njoj su sadržana prava svih ljudskih bića i globalni je nacrt za međunarodne, nacionalne i lokalne zakone i politike te temelj Plana održivog razvoja do 2030 godine.

Opća deklaracija o ljudskim pravima je ključni dokument koji postavlja temeljne standarde ljudskih prava bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo opredjeljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, imovinu, rođenje itd.

Deklaracija sadrži ukupno 30 članaka koji obuhvataju širok spektar prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu od ropstva, pravo na pravično suđenje, pravo na obrazovanje i mnoga druga.

Međunarodni dan ljudskih prava prilika je za promicanje jednakosti, sigurnosti i pravednosti širom svijeta, podsjeća ljude na njihova temeljna prava i obaveze prema drugima. Također ukazuje na sve izazove s kojima se društvo i danas suočava uključujući diskriminaciju, siromaštvo, nasilje, nedostatak slobode i pristupa zdravstvenoj skrbi. Uz to, taj dan je prilika da se pokaže solidarnost s ljudima kojima su prava ugrožena te da se stvori atmosfera u kojoj će sva ljudska bića živjeti slobodno i dostojanstveno.

Važnost obilježavanja ovoga dana je u tome što potiče ljude da razmisle o napretku postignutom u unapređenju ljudskih prava i da razmotre daljnje korake koje je potrebno napraviti, kako bi se osiguralo da se ljudska prava poštuju, štite i ispunjavaju, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Povezane objave

Back to top button