Dan nestalih općine Ilijaš: I nakon 30.godina porodice se pitaju „Gdje je?“

Kao i svaki devet juni, i ove godine Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, pitaju isto pitanje „GDJE JE?“. Njihova borba traje 30. godina da saznaju gdje su njihovi sinovi, očevi, majke i kćerke. Pitaju za one koji godinama unazad nemaju svoj lik, a sve više im se gubi i ime i prezime.

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća, te prigodnim programom na centralnom spomen obilježju u Ilijašu obilježen je Dan nestalih općine Ilijaš. Prisutni su prva linija od zaborava, te nada da neće dozvoliti da se imena i prezimena 46 nestalih sugrađana Ilijaša zaboravi.

Najprepoznatljivije lice ove borbe je Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš. Ona još uvijek vodi svoju borbu žustro i nijemo, i još uvijek nakon 30.godina traga za svojim nestalim mužem i sinom.

„Danas obilježavamo 30 godina naše tuge, boli i iščekivanja. Tražimo 46 naših sugrađana, među kojima su nažalost moj sin i muž. Pokušavamo da skrenemo pažnju javnosti i da se jednom dođe do istine. Da se svi nestali u BiH identifikuju i pronađu znamo da su negdje ubijeni i sakriveni i oni koji su to učinili nikada ne mogu umanjiti zlo iz 1995. godine. Danas u BiH ima preko 7.000 nestalih osoba, iako je 75% pronađeno, međutim nama to ne znači ništa, ako nismo našli svoje najmilije. Također, apelovala bih na porodice koje su svoje najmilije ukopali bez DNK analize, da daju krv to je jedan mali dio, da tijela koja leže u mrtvačnici pronađu svoje ime i prezime i da porodice nađu smiraj“ poručila je Avdibegović.

Lokalne institucije su uvijek nailazile na razumijevanje porodica nestalih. Prisutnima se obratio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, dugogodišnji saborac na putu za istinu i pravdu.

Danas je još jedna godišnjica kada konstatujemo da je 46 osoba sa područja općine Ilijaš nestalo. U protekloj godini nismo uspjeli pronaći niti jednu nestalu osobu i to je porazno za cjelokupno drušvo i institucije koje se bave ovim pitanjem. Zaista moramo učiniti sve i dati maksimum da pronađemo naše nestale dok su njihovi najbliži još uvijek živi kako bi znali gdje im je mezar i da se taj civlizacijski dio i duševna potreba zadovolje. Očito da će to još uvijek teško napredovati. Obilježavajući ovaj dan iskazujemo spremnost da se borimo i da su podrška i svijest o ovome važnom pitanju sve izraženiji”, rekao je načelnik Fazlić.

Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš raspisalo je konkurs za najbolji literarni rad učenika osnovih škola sa područja općine Ilijaš na temu „Govorite, šutnja je bol duše“. Durić Fatima iz OŠ „Podlugovi“, Čutura Nedžmina iz OŠ“ Hašim Spahić“ i Matoruga Merima iz OŠ „Stari Ilijaš“ pročitale su svoje radove, te dobile zahvalnice i nagrade koji im je uručila gospođa Avdibegović. Također, nagrade su dobile Iman i Una Masnopita za realizaciju ovog projekta.

Nakon završetka programa delegacije su položile cvijeće, te svi prisutni krenuli u protesnu šetnju gradom. Nakon protestne šetnje kroz grad, brojni građani obišli su brdo Žerovanj iznad Ljubnića kod Ilijaša, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 32 nestale osobe, gdje su porodice poručile da nisu zaboravile počinjeni zločin zahtijevajući da se ubrzaju procedure, uhapse i kazne odgovorni za njihovu patnju. Večeras iza akšam namaza bit će proučen tevhid svim šehidima i nestalim osobama sa područja općine Ilijaš.

Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo

Ovdje se umire da bi se živjelo

 

Prethodni članakObavještenje iz Općinske izborne komisije
Naredni članakVlada FBiH – Rudnicima za uvezivanje staža za 194 radnika 7,3 miliona KM