BIH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Delegacije položile cvijeće na Kovačima i ispred Vječne vatre

Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kao i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva.

Cvijeće na spomen obilježju položili su, između ostalih, i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i ostali predstavnici svih nivoa vlasti.

Komšić je u obraćanju novinarima istakao da je u svakoj državi Dan nezavisnosti jedan od najbitnijih datuma.

“Dan nezavisnosti je važan, prije svega, zato što nam govori da imamo nezavisnu državu. Naravno, važan je zbog svega što je uslijedilo nakon toga, mislim prije svega na agresiju na Bosnu i Hercegovinu od stane susjeda, mislim na sve one zločine, uključujući i genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini”, kazao je Komšić.

Poručio je da je sada na mladim generacijama da dalje grade državu Bosnu i Hercegovinu.

“Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju. Na ovim mlađim generacijama je sad da ovu zemlju grade i naprave je boljom nego što je danas. Ali ja sam siguran da će ova zemlja u jednom historijskom trenutku, ne znam da li ću ja to dočekati, ali siguran sam da će biti bolja nego što je to danas”, rekao je Komšić.

Istakao je da su mnogi Hrvati i Srbi također na referendumu glasali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

 

“Kada govorimo o Danu nezavisnosti i referendumu, niko ljude ne dijeli etnički. Ja znam mnoge prijatelje koji su stali u tu kategoriju, i Srba i Hrvata, koji su podržali nezavisnost Bosne i Hercegovine. Drugo je što i politika i javni život, pogotovo svi oni koji se ne mogu pomoriti s tim da je Bosna i Hercegovina nezavisna država i nastoje iskriviti tu činjenicu i pokušavaju to predstaviti kao gotovo jednoetničko izjašnjavanje, a svi znamo da to nije bilo tako”, kazao je Komšić.

Naglasio je da se i danas nastavlja bitka za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Danas je to istovremeno i bitka za normalnost, da živimo normalno, da bude normalna i uređena država koja funkcioniše po svojim propisima, na način da se slažemo oko svega onoga što smo rekli da prihvatamo bilo kada govorimo o Dejtonskom mirovnom sporazumu ili o usvojenim zakonima. I dalje traje politički pritisak na Bosnu i Hercegovinu, ne bi li mi digli ruke od Bosne i Hercegovine, a to je uzaludno očekivati. Mi nikad nećemo odustati od Bosne i Hercegovine, šta god i kako god“, rekao je Komšić.

Povezane objave

Back to top button