Prvi decembar je Dan Oružanih snaga Bоsne i Hercegovine. Prethodnih dana, održan je niz događaja tim povodom. Oružane snage predstavljaju jednu od najbolje i najuspješnije provedenih reformi u našoj zemlji.

Osim mirovnih misija širom svijeta, pokazale su se kao uspješne, pomažući stanovništvu tokom vremenskih nepogoda.

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je iluzorno očekivati da vojnik sa plaćom nižom od 1000 KM bude stimuliran.

“Ako se hoće imati Oružane snage, to se mora promijeniti”, rekao je Jusić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je godišnjicu osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poželivši im sreću u budućem radu, te da budući zadaci i misije uvijek budu uspješne.

“Hvala vam za vaš rad, trud i požrtvovanost vojnom pozivu. Hvala vam na svemu što činite za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane u vanrednim i teškim situacijama. Bez obzira na sve izazove s kojima se susrećete, hrabro stojite na svom putu obavljajući najteže zadatke. Svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i učestvujući u mirovnim misijama u svijetu, dajete značajan doprinos. Svi smo ponosni na vas zbog toga”, navodi Komšić u čestitki.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je čestitku u povodu 1. decembra – Dana Oružanih snaga BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, kako je istakao, predstavljaju garant sigurnosti i odbrane naše domovine, te jedan od ključnih instrumenata u zaštiti i promoviranju državnosti Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujući Oružanim snagama, Bosna i Hercegovina je od primaoca međunarodne sigurnosne pomoći postala država koja aktivno doprinosi jačanju međunarodne sigurnosti. Oružane snage su, gdje god su se našle, stekle poštovanje i povjerenje naših saveznika. Građani Bosne i Hercegovine su ponosni na vašu hrabrost, predanost i profesionalizam. Zato je naša dužnost da damo punu podršku jačanju Oružanih snaga. To ćemo na najbolji način učiniti kroz nastavak provođenja reformi i integracijskih procesa. Načelniku Zajedničkog štaba OS general-pukovniku Senadu Mašoviću i svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na dužnosti u domovini i u mirovnim misijama u svijetu, čestitam 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH”, ističe Džaferović u čestitki.

Share.

Comments are closed.