ILIJAŠVIJESTI

DAN PLANETE ZEMLJE: udruženje AMEKO održalo akciju ”Za čist i lijep naš Ilijaš 2017”

Dan planete Zemlje  obilježava se 22. aprila  u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema,  na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.Povodom ovog vrlo značajnog ekološkog datuma, udruženje AMEKO (Asocijacija za mlade, ekologiju, kulturu i obrazovanje) Ilijaš, organizovalo je akciju čišćenja pod nazivom ”Za čist i lijep naš Ilijaš 2017”, koja za cilj ima buđenje ekološke svijesti, prvenstveno kod mladih ljudi. Predsjednik udruženja AMEKO Mahir Brkić, kazao je da je akcija uspješno realizirana, u nadi da će ista preći u tradiciju.

„Imamo u planu da ova akcija postane tradicija i da se svake godine na ovaj dan održava u našem gradu. Akcija je održana na više lokacija te smo uključili i učenike snovnih škola. Bilo je ukupno oko 250 učesnika. U okviru akcije, očišćene su mnogobrojne lokacije u mjesnim zajednicama općine Ilijaš. Iz OŠ „Hašim Spahić“ u akciji je učestvovalo 30 učenika, iz OŠ „Stari Ilijaš“ 45 učenika, iz OŠ „Podlugovi“ 30 učenika, OŠ „Srednje“ i „Gajevi“ sa 30 učenika te drugi učesnici iz mjesnih zajednica. Akcija je protekla u najboljem redu. Zahvaljujemo se načelniku Akifu Fazliću, predsjedavajućem OV Ilijaš Mahiru Deviću, direktorima osnovnih škola koji su nam omogućili da realizujemo ovu akciju. U ime Udruženja, poručujemo našim sugrađanima da čuvaju našu okolinu i da se naredne godine odazovemo u što većem broju kako bi naš grad bio još ljepši i čišći“, kazao je predsjednik Brkić.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona širom SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a prozvana je “nacionalnim skupom o okolišu”. Obilježavanje Dana planete Zemlje na međunarodnom nivou  ponovo je aktuelizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 miliona ljudi širom svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. april i “Međunarodnim danom majke Zemlje”.

 

Povezane objave

Back to top button