BIHILIJAŠVIJESTI

Dan šehida: „Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu”

„Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu. To je svetinja. Čuvajte svoje dostojanstvo i slobodu“ jedna je od poruka s obilježavanja Dana šehida u Brezi.  Drugi dan Ramazanskog bajrama, tradicionalno se obilježava kao Dan šehida koji su svoje živote dali za BiH. Centralnom obilježavanju u Brezi, koje je  organizovao  Medžlis IZ  Breza i Općina Breza,  prisustvovali su članovi porodica šehida, saborci i prijatelji šehida Ilijaša, Vogošće i Breze. U organizaciji Općine Ilijaš i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, na dva šehitluka u Brezi, u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči.

CETRALNO OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U BREZI 

Na centralnom obilježavanju Dana šehida u Brezi  poklonjene su hatme koje su proučili imami Medžisa islamske zajednice Breza i članovi Mreže mladih Ilijaš te proučena dova. Glavni imam Medžlisa IZ Breza Zejd ef. Sokić  u obraćanju prisutnima rekao je da šehidima ne treba dan, ni Fatiha, ni Ja sin, ni hatma. Oni su u Džennetu i radosni su zbog onoga što su dobili.

„Oni imaju ono za čim mi žudimo, imaju sve džennetske radosti. Dobili su vječnost a sve zbog onoga što su učinili. Zbog vrijednosti žrtve koju učiniše na Allahovom putu. Da ne biješe spremnih na žrtvu, bi li danas bilo Bosne. Drugi dan Ramazanskog bajrama treba biti prilika da mi pored šehidskih nišana uzimamo pouku i neprekidno crpimo poruku. Šehidi nisu samo djeca svojih roditelja. Oni su djeca svih nas. Branili su svoje porodice, naše džamije i džemate, škole, naše škole, ustanove, našu domovinu. Oni su temelj naše budućnosti, jer su u te temelje ugradili svoje živote“, kazao je ef. Sokić.

U ime domaćina obratio se načelnik općine Breza Munib Zaimović koji je  istakao da se svake godine na obilježavanju Dana šehida uči dova ali da se i mi preispitujemo da li smo učinili dovoljno za ono što su nam naši šehidi ostavili u amanet, a to je jedina nam država BiH.

„Također, ostavili su nam u amanet i svoje porodice. Što se tiče lokalne zajednice Breza, stanje se popravlja. Pokušava da se prikaže kako je BiH nemoguća i da se naši heroji pokušavaju proglasiti krivim i da budu osuđeni. Mi moramo pomoći našim gazijama da se oslobode krivice koja im se neopravdano stavlja na teret. Svako na svoj način mora se oduprijeti tome“, kazao je načelnik Zaimović

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš kazao je da je ovo sigurno jedan od najvažnijih datuma za Bošnjake koji moramo njegovati.

„Ono što su šehidi dali za našu državu bio je period kada su muslimani bila etnička grupa, kada su svoj opstanak na ovim prostorima skupo plaćali, plaćali velikim žrtvama, egzodusima i genocidima. Oni su napravili prekretnicu u historiji. Kada je kulturna, etnička i politička emancipacija  Bošnjačkog naroda kada je pripremano međunarodno priznanje BiH i kada je ono očito imalo cijenu, naši najbolju sinovi bili su spremni da je plate. Danas su nam ostavili nešto najviše. Ostavili su nam slobodu, mir, državu BiH. U današnjem danu, u danu kada su Bošnjaci muslimani, vjernici i moralno najčistiji, karakterno najjači poslije uzvišenog mjeseca Ramazana, moramo kazati da ni trunku onoga što su nam oni ostavili, ne smijemo izgubiti. To je naša amanet po kojem se mjeri naš doprinos u borbi za BiH. Ne smijemo šutiti. Moramo objektivno prosuditi gdje smo danas. Svjesni smo svega što može ugroziti dalju opstojnost, kako Bošnjaka tako i BiH. Mi moramo dati jasan odgovor. Zbog ličnih i grupnih političkih interesa sve više udaljavamo od onoga što jeste cilj. Odgovor na to dala nam je naša vjera. Moramo se vratiti zajednici koja je ključ i odgovor na naše probleme, od džemata do države. Moramo vratiti povjerenje jedni prema drugima. Moramo graditi slogu i jedinstvo“, kazao je načelnik Fazlić.

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća istakao je da svojim dolaskom ovdje, razmišljamo o svojoj sadašnjosti i budućnosti naše djece.

„Moramo zbog ljudskog dostojanstva i obraza, ostanka naučiti  našu djecu da je historija BiH  historija stradanja, ali i velike borbe.  Ilijašani, Brezani i Vogošćani su pokazali na ratištima, da bez obzira na njihovu vojnu silu, kad stanemo, ne mogu proći. Ovi što ne vole Bosnu danas su mnogo organizovaniji. Zašto je to tako?! Očito je da smo se mi razjedinili. Nema nama ovdje života bez jedinstva ukoliko želimo slobodu, dostojanstvo i perspektivu. Pozivam vas da uložimo mnogo truda da zadržimo amanet koji su nam ostavili naši šehidi“, kazao je načelnik Smajić.

Dr. Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskog kazao je da su dani Ramazana posebno važni.

„Ramazanski bajram dolazi kao kruna Ramazana i posebno je nama drag. Imamo posebne emocije. Nekako su to emocije radosti, tuge i ponosa. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH drugi dan Bajrama je proglašen kao Dan sjećanja na bosanske šehide. To je jedna od najvažnijih odluka. Naša historija je ispisana na šehidskim nišanima. Tu čitamo istinu o sebi, o našoj domovini, o našem narodu. Ta istina je časna i ponosna. Ali treba da znamo i to koliko su naši šehidi bili veliki borci i gazije, dali su svoje živote za djecu, slobodu, zajednicu i državu, moramo kazati da su u toku protekle agresije naši neprijatelji napravili 4 000 grobnica iz kojih smo iskopavali svoje očeve, braću, amidže, sestre. Od toga je bilo 400 masovnih grobnica. Jako je puno sekundarnih grobnica. Tijelo jednog Bošnjaka iz Srebrenice, pronađeno je u 11 masovnih grobnica. Onda se iz našeg naroda izrodila Armija BiH koja je odbranila svoju domovinu i narod. Moramo se boriti protiv nepravde. Naše stanje je stanje stalne opasnosti. Moramo biti uvijek budni. Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu. To je svetinja. To je poruka šehida „čuvajte svoje dostojanstvo i slobodu“, poručio je dr. Abdulgafar ef. Velić.

Nakon centralnog obilježavanja Dana šehida u Brezi, načelnik Akif Fazlić i članovi porodica šehida  u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, obišli su šehitluke u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Povezane objave

Back to top button