ILIJAŠVIJESTI

Dan šehida: Moramo biti ponosni na njihovu časnu i dostojanstvenu borbu za Bosnu i Hercegovinu

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Općina Ilijaš upriliči su program obilježavanja ovog izuzetno značajnog dana. Na centralnom spomen obilježju u Ilijašu položeno je cvijeće nakon čeka su se delegacije uputile prema šehitluku u Misoči gdje je proučen Yasin i položeno cvijeće.

Edina Genjac, predsejdnica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš zahvalila se svima koji su danas odali počast šehidima, obilazeci mezarluke i na taj način čuvajući od zaborava žrtvu koju su dali.

„Dan šehida je dan kada se svi građani Bosne i Hercegovine trebaju prisjećati onih koji su svojom hrabrošću uspjeli odbraniti BiH ne žaleći svoje živote, svoje porodice, svoju krv. Danas je važno da obilježavati ovaj dan jer na samo nekoliko hiljada kilometara od nas je rat i svjedoci smo da krilatica koju smo u ratu upotrebljavali -da se nikada i nikome nigdje ne ponovi zlo nije relevantna. Pozivam sve građane da obilaze mezarluke, jedini je to način da se sjećamo šehida i odamo im počast, a poziv građane i da prisustvuju Akademiji posvećenoj Danu šehida koja će se održati u kino sali danas sa početkom u 17 sati“, kazala je Genjac.

Dženan ef. Mahmutović ističe da je posjeta mezarlucima, učenje Yasina i Fatihe, minimalno što možemo danas učiniti za naše šehide.

„Dan šehida je značajan jer Poslanik a.s. nas podsjeća da idemo na mezarja kako bi razmišljali o svojoj prolaznosti i onome što nas čeka, osim toga posjeta šehitlucima treba da jača našu ljubav prema domovini, našu vjeru, kao i na to šta je prava žrtva i koje su vrijednosti za koje se treba boriti. Minimalno što možemo učiniti je danas dođemo, proučimo Yasin, Fatihu, dovu i zamolimo Boga da im podari obećane nagrade- a to je društvo poslanika, nadamo se da će šehidi biti naši zagovornici na Sudnjem danu, a da će ove posjete koje svake godine upriličimo biti sebeb (uzrok) tome“, istakao je ef. Mahmutović

Nakon Misoče, posjećeni su mezarluci u Starom Ilijašu i Lješevu. Amel ef. Muminović  na mezarju u Starom Ilijašu istaknuo je da i Kur'an kaže da šehidi nisu mrtvi, oni su živi i uživaju u izobilju kod Gospodara, te da kolika je vrijednost šehida govori i to da bi se jedino šehid vratio ponovo na Zemlju samo kako bi ponovo poginuo kao šehid i ponovo dobio sve nagrade koje ta počast nosi.

Brojni građani Breze i okolnih gradova, članovi šehidskih porodica, temeljnih boračkih organizacija, te predstavnici javnog i političkog života posjetili su šehidska mezarja u Brezi, gdje su položili cvijeće i učenjem Fatihe odali počast šehidima. Ispred Osnovne škole “Enver Čolaković” Breza upriličeno je centralno obilježavanje Dana šehida.

U općini Breza ukopan je najveći broj šehida iz Ilijaša, Vogošće i Breze.  Načelnik Akif Fazlić kazao je da moramo na dostojanstven način obilježavati ovaj prevažni dan.

„Ovaj dan je pun emocija, Bajram je dan kada smo puni radosti. Ali sjećanja na žrtvu naših šehida budi tugu i bol. Ali prije svega smo ponosni. Ponos je ono što je danas naše karakterno obilježje. Naši šehidi su na dostojanstven način branili Bosnu i Hercegovinu. Sve ono što su uradili i na kraju dali svoj život, za nas i za generacije koje dolaze i za perspektivu ove države, tako je časno urađeno da zaista moramo biti ponosni. Osnovna poruka i obaveza jeste da taj put koji su oni započeli, mi nastavimo. Svako vrijeme nosi nove izazove. I danas su novi izazovi pred svima nama i moramo te izazove rješavati bez ikakve dileme. Jer ni naši šehidi nisu imali dilemu u odbrani svojih porodica i države“, istakao je načelnik Fazlić.

Na Centralnoj manifestacija povodom obilježavanja šehida, prisutnima su se obratili načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i Vedad Jusić, načelnik Općine Breza. O važnosti sjećanja na bosanske šehide ali i  čuvanja amaneta kojim su nas zadužili govorili se ef. Sokić i dr. Ahmed ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog. Prigodan program izveli su Nermin ef. Bahtanović i Imran Bahtanović.

 

 

Povezane objave

Back to top button