BIH

Dan šehida u Solunu: Hrabrost šehida mora biti putokaz budućim naraštajima

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i ove godine upriličen je odlazak na obilježavanje Dana šehida u Solunu. Autobus  sa putnicima, uglavnom porodica i rodbine iz Ilijaša je krenuo i za Solun na tradicionalno obilježavanje i ovog Bajrama kako bi odali počast hrabrim ilijaškim sinovima koji su život izgubili na olovskom ratištu, jednom od najžešćih u posljednjem ratu.

Delegacija Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš i Vogošća položila je cvijeće na spomen obilježju u Solunu.

U haremu džamije u Solunu kod Olova ukopano je 140 šehida.

Učenjem Ya sina i Fatiha na njihovim mezarjima  nastavlja se tradicija poštivanja šehida i sjećanja na njihovu nesebičnu žrtvu.

Kako je, nakon učenja Yasina, kazao imam džamije u Solunu  Mujo Numanović cijeli kompleks šehidskog mezarja u Solunu bit će ove godine potpuno uređen, sredstva su obezbijeđena, te će konačno kompleks dobiti izgled kakav zaslužuju gazije čije su kosti u njegovim mezaristanima.

Glavni imam Medžlisa IZ Olovo Esad ef. Pepić govorio je o važnosti borbe za svoj toprak, porodicu i žrtve koju su za taj cilj dali najbolji sinovi naše domovine. I na današnji dan je poslana poruka da njihova hrabrost mora biti putokaz budućim naraštajima, da se pamti , voli svoja domovina, a tuđe pravo poštuje.

Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Šehidi su građevina ummeta i branioci topraka-bosanske zemlje, kazao je ef. Pepić.

Cijeneći značaj i doprinos branitelja i šehida olovskog ratišta, Medžlis Islamske zajednice Olovo odredio je 20. august za Šehidsku dovu, kao centralno i završno dovište na svom području.

Ove je godine za Dan šehida u Solunu zabilježena znatno manja posjeta u odnosu na prethodne godine, posebno organiziranim autobuskim prijevozom.

Povezane objave

Back to top button