BIH

Danas halva miriše bosanskim avlijama!

Riječ halva potječe iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna je već stoljećima tradicionalna bosanska poslastica. Postoji nekoliko vrsta halve: ćeten-halva, tahan-halva, kos-halva itd.

Ova ukusna poslastica obično se pravi uoči Bajrama, ramazana ili nekog drugog praznika, a za njenu pripremu potrebna su vam samo četiri sastojka brašno, ulje (ili maslac), šećer i voda.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu:

čaša ulja
dvije čaše brašna
malo maslaca

Za agdu:

jedna čaša šećera
dvije čaše vode
možete dodati i kašiku meda

Način pripreme:

U veću tavu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svijetlosmeđu boju (zavisno od toga kako volite). Miješajte ga drvenom varjačom kako ne bi zagorjelo.

Kada ispržite brašno, polako dodajte agdu (prokuhajte vodu, šećer i kašiku meda). Miješajte. Nemojte dodati cijelu agdu odjednom. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od varjače, halva je gotova i možete je servirati.

Obično se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i kašiku za vađenje sladoleda i tako dobiti lijepe kugle. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mljevenim orasima.

Izvor:klix.ba

Povezane objave

Back to top button