BIHSVIJETVIJESTI

Danas je 26. godišnjica prijema BiH u članstvo UN

Danas se navršava tačno 26 godina otkako je ispred zgrade Ujedinjenih naroda na Ist Riveru  postavljena zastava države Bosne i Hercegovine.

Naime, toga dana BiH je, u skladu sa rezolucijom 755 donesenom 20. maja 1992. godine, postala punopravna članica Svjetske organizacije. Istoga dana u Ujedinjene narode primljene su Hrvatska i Slovenija.

Generalnoj skupštini UN-a obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjednik Alija Izetbegović.

Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u savremenoj historiji BiH.  Njime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala nekadašnja zajednička država.

Datum čijem značaju nije posvećena dovoljna pažnja

Tim povodom, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost te Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu danas organizuju javnu tribinu “Bosna i Hercegovina – 26 godina od međunarodnog priznanja”.

Kako su ocijenili u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, 22. maj u novoj historiji BiH jedan je od najznačajnijih datuma kojem se, mišljenja su, ne pridaje adekvatna pažnja i značaj.

Uvodničari javne tribine, učesnici tih historijskih događaja, objasniće ulogu i značaj ovog datuma i prisjetiti se perioda međunarodnog priznanja BiH iz ličnog ugla. Govoriće i o položaju današnje BiH u međunarodnim okvirima.

Na tribini će učestvovati član Predsjedništva BiH od 1992. do 1995. godine Ivo Komšić, član Vlade i premijer Vlade BiH od 1992. do 1997. godine Hasan Muratović i predsjednik Skupštine BiH od 1992. do 1995. godine Miro Lazović.

IZVOR: BHRT

Povezane objave

Back to top button