Danas je Dan Arefata

Danas su se ovogodišnji hodočasnici najsvetijeg muslimanskog grada na svijetu Meke, hadžije iz različitih dijelova svijeta, okupili na visoravni Arefat. Prema dostupnim informacijama broj ovogodišnjih hadžije prelazi dva miliona. Hadžije su se na ovoj visoravni počeli okupljati od sinoć, a među njima i hadžije iz Bosne i Hercegovine. Tu će ostati do kasnih popodnevnih sati kada će krenuti prema Muzdelifi i time nastaviti svoje hadžske obrede.

Inače, boravak na visoravni Arefat je centralni i glavni hadžski obred bez kojeg hadž nije ispravan. „Hadž je Arefat“, kaže se u jednom od hadisa Poslanika.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžiju, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Poslanik Muhamed je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Za vjernike koji današnji neće provesti na visoravni Arefat lijepo je da kroz druge ibadete obilježe ovaj najodabraniji dan u godini. Prije svega, lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan. Zatim, najbolja dova je dova na dan Arefata.

Prethodni članakFK Borac Jelah slavio u Ilijašu
Naredni članakBrojne rekonstrukcije puteva na području općine Ilijaš