BIHILIJAŠVIJESTI

Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Danas se u Evropi obilježava Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan Evrope, podsjećanje na početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Ove godine navršile su se 73. godine od završetka Drugog svjetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, bit će obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

  1. maj – Dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju

Nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

Tog dana sovjetski maršal Žukov ratificirao je, u ime Saveznika, sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Dan Evrope – Podsjećanje na “Šumanovu deklaraciju”

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, podsjećanje na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio predlog kreiranja organizirane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Danas je 9. maj postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identificiraju politički entitet Evropske unije. Na Vijeću Evropske unije u Milanu 1985. godine donesena je odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Za posjetitelje tog su dana sve institucije Evropske unije otvorene.

Povezane objave

Back to top button