Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan rudara, ljudi koji svoj radni vijek provedu pod zemljom, nerijetko u nesigurnim uslovima.

U ukupno 20 rudnika u Bosni i Hercegovini rudari svakodnevno zarađuju “hljeb sa sedam kora”. Bilo da su u pitanju površinski kopovi ili jame, nerijetko rade u neizivjesnim uslovima i izloženi velikom riziku.

Iako nove tehnologije donose modernizaciju procesa rada, rudarski posao i dalje je izuzetno težak i zahtjevan. Dok rudari koji provode radni dan ispod zemlje strahuju za goli život, u ništa boljoj situaciji nisu ni radnici na površinskim kopovima.

Posao rudara je među najrizičnijim, ali uprkos tome, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade.

Osim obezbjeđenja energetske nezavisnosti, rudnici i rudari su žile kucavice lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Na Dan rudara u penziju ide 207 rudara u Zenici, Brezi i Kaknju

Rudnici uglja Zenica, Breza i Kakanj, koji posluju u sklopu koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, ovogodišnji 21. decembar – Dan rudara, obilježit će skromno i ispraćajući u penziju ukupno 207 rudara.

Povodom ovogodišnjeg Dana rudara, zenički i kakanjski rudnici već su isplatili nagradu od 286,80 KM i 478 KM regresa, dok će u Rudniku mrkog uglja Breza, kako je najavio direktor Muamer Omerhodžić, tokom današnjeg dana također biti isplaćena nagrada u istom iznosu, kao i preostalih 120 KM od regresa.

“Dio regresa smo isplatili ranije, a ostatak ćemo danas, zajedno sa nagradom. Mi smo u toku ove godine penzionisali 50 radnika, pa trenutno imamo zaposlenih 1.063 radnika. Novom sistematizacijom, predviđeno je da ostanemo sa 698 radnika”, kaže Omerhodžić.

Najavljuje da će proces realizacije nove sistematizacije te zbrinjavanje viška radnika uslijediti nakon usvajanja Pravilnika o radu.

“Ovogodišnji plan proizvodnje bio je 450.000 tona uglja, ali ga nećemo u potpunosti ispuniti. Do 16. decembra iskopali smo 384.000 tona ili 89,5 posto”, kaže Omerhodžić.

Plan proizvodnje neće ispuniti ni u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji je ovogodišnji plan bio 428.750 tona, a dosad je, kako ističe direktor Isad Turalić, iskopano 378.862 tone.

“Plan ćemo ispuniti sa oko 88 posto. Tokom ove godine u penziju smo poslali 72 radnika, ali nažalost zbog teške situacije ove godine neće biti zajedničke svečanosti tim povodom. Samo će sutra u 9 sati, predstavnici Sindikata i preduzeća položiti cvijeće na Spomen-obilježju poginulim rudarima”, najavio je Turalić.

Zenički rudnici trenutno zapošljavaju 1.030 radnika, a do maja naredne godine taj bi broj trebao biti smanjen na 842. Toliko je predviđeno novom sistematizacijom radnih mjesta.

Kakanjski rudnici jedini će iz Zeničko-dobojskog kantona, kako je najavio direktor Sead Imamović, ove godine u potpunosti ispuniti plan proizvodnje, a koji je za taj rudnik iznosio million tona uglja.

“Toliko smo obavezni isporučiti EPBiH i mi ćemo to i učiniti. Imamo još devet radnih dana, a već do sada smo iskopali 98,5 posto planiranih količina. Trenutno imamo zaposlenih 1.347 radnika, a po novoj sistematizaciji možemo ih imati 1.500. Od čega će 1.020 biti angažirano direktno u proizvodnom procesu. Međutim, u ovom trenutku nećemo popunjavati sva nedostajuća mjesta”, ističe Imamović.

Centralne svečanosti ispraćaja radnika u penziju, dodaje Imamović, ove godine neće biti ni u tom rudniku.

“Mi smo tokom ove godine penzionisali 85 radnika, koje već obilaze predstavnici Sindikata te im uručuju nagradu za Dan rudara, sat i poklon”, dodaje Imamović.  

NOVO
POPULARNO
PROMO
2 min
GLOBAL, vanjskopolitička emisija u 20:00
11 min
Turković danas sa ministrom Lavrovom
3 sata
Danas smanjenje oblačnosti, temperatura do pet stepeni
3 sata
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH o izmjenama Zakona o PIO
3 sata
Izricanje presude Ademu Kostjerevcu
Share.

Comments are closed.