KULTURA

Evropski dan jezika

U Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što je blizu tri posto od ukupnog broja jezika na svijetu. Živimo u vremenu u kojem je gotovo nezamislivo ne poznavati barem jedan svjetski jezik.

Na inicijativu Vijeća Evrope u Strazburu, evropski dan jezika proslavlja se od 26 septembra. 2001. godine.

Od tada Dan jezika proslavlja se u većini evropskih država različitim aktivnostima, a ciljevi obilježavanja Dana jezika su promocija jezika, podsticaj jezičke i kulturne različitosti, ukazivanje na važnost učenja jezika i cjeloživotnog učenja stranih jezika

Stara je mudrost da “koliko jezika govoriš, toliko vrijediš”.

Kako čovjek uči jezik, tako se sve više osjeća pripadnikom određene sredine i kulture. Engleski se govori u cijelom svijetu i njegovim učenjem čovjek postaje stanovnik cijelog svijeta. Osobe koje govore engleski jezik mogu koristiti sve prednosti savremene Evrope. Poznavanje jezika olakšava putovanja i sklapanje poznanstava. Znanje stranih jezika, posebno engleskog povećava mogućnosti zaposlenja, potrebno je u mnogim zanimanjima i omogućava brže napredovanje na poslu. Poznavanje stranih jezika podstiče bolje razumijevanje i uvažavanje drugih kultura i tradicija.

Svako je sposoban da nauči strani jezik u bilo kom trenutku svog života – nikad niste prestari ili premladi. Učenje novog jezika je uvijek izazov, ali ako mu pristupite na odgovarajući način, može biti vrlo prijatno i ispunjavajuće iskustvo. Evropskih jezika je preko 200, a govori ih se i više. Potreba za učenjem stranih jezika nikada nije bila veća.
Svakodnevno rastu mogućnosti zapošljavanja i studiranja u inostranstvu. Vlasnici državnih i privatnih fabrika ili ustanova zahtijevaju od radnika poznavanje stranih jezika, piše Buka magazin.

Istraživanje koje je prije nekoliko godina objavila evropska statistička agencija “Eurostat” prošle godine pokazuje značajan porast učenja stranih jezika u procesu obaveznog opšteg obrazovanja u EU. Đaci učenje stranih jezika počinju sve ranije, mada se broj sati nastave nije značajno povećao.

Na prvom mjestu je i dalje engleski jezik, a slijede njemački i francuski. Nešto manje interesa ima za španski i italijanski.

Evropa nema standardizovan obavezni školski sistem, pa učenje traje od osam do 12 godina. U nekim bilingvalnim članicama Unije, savezni propisi ne vrijede isto.

Širom Evrope, 800 miliona Evropljana zastupljenih u 47 država članica Vijeća Evrope, potaknuti su da uče što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.

 

 

 

Povezane objave

Back to top button