BIHSVIJETVIJESTI

Danas je međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog podizanja svijesti o velikom značaju  planina i održivog razvoja njihove sredine za očuvanje kvalitetnog života stanovništva. Imajući na umu presudnu ulogu planina u održavanju ekosistema i njihovu osjetljivost na klimatske promjene,  tema Međunarodnog dana planina ove godine je “Obnavljanje planinskih ekosistema”.

U svojoj najavi povodom Međunarodnog dana planina 2023. Ujedinjeni narodi ističu da su planine prirodni dragulji koje bismo trebali čuvati.

 Iako mnogi ne znaju, zanimljiv je podatak kako planine čine jednu četvrtinu svjetskog  krajolika, glavni su izvor svjetske opskrbe pitkom vodom i drugim resursima, značajna su središta bioraznolikosti, geografske raznolikosti,  te dom rijetkim biljnim i životinjskim vrstama.

Planine su dom za 15 posto svjetske populacije i četvrtine svjetskih kopnenih životinja i biljaka. Sa planina se obezbjeđuje voda za svakodnevni život polovine čovječanstva. One su domaćini oko polovine svjetskih žarišta biodiverziteta i 30 posto svih ključnih oblasti biodiverziteta.

Povezane objave

Back to top button