SVIJETVIJESTI

Danas je Međunarodni dan Roma: Znate li da oni naseljavaju sve kontinente, a većina ih živi u Evropi?

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. aprila od 1971. godine kada je održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, a predstavnici Roma iz 25 zemalja osnovali su Romsku uniju.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april proglasi za Svjetski dan Roma.

Tada su izabrani romska zastava i službena himna i odlučeno je da se izmijene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa riječju Rom što u prijevodu sa romskog jezika znači čovjek.

Romi naseljavaju sve kontinente, uključujući Sjevernu i Južnu Ameriku, Bliski Istok, Aziju i Evropu. Većina Roma živi u Evropi. Procjenjuje se da ih ima između 10 i 12 miliona, što ih čini najbrojnijom evropskom manjinom.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Iako su ostvareni brojni pomaci sa ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju sa kršenjem njihovih osnovnih prava te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu na svim nivoima vlasti u BiH i obezbijediti bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

Romi su poznati pod različitim imenima: Cigani, Cingari, Manuši, Romničali, Bejaši, Romanlari, Domari i nomadi.

Iako se romska zajednica sastoji iz mnogo raznovrsnih grupa, one se uglavnom posmatraju kao jedna cjelina pod nazivom Romi zato što su njihove kulture na izvjestan način povezane..

Iako Romi nisu nacija, oni predstavljaju zajednicu bez teritorije pod tim nazivom i imaju svoju nacionalnu zastavu.

Povezane objave

Back to top button