BIH

Danas je Ramazanski bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana  kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Bajram-namaz klanjao se u  05.42 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme od 10.00 do 13.00 sati.

Centralna bajramska svečanost održana  je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je imamio  i bajramsku hutbu održao  reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju  bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Povezane objave

Back to top button