ILIJAŠVIJESTI

Danas je Svjetski dan bez duhanskog dima

Pod sloganom “Pušenje i bolesti srca”, širom svijeta obilježava se 31. maj – Svjetski dan nepušenja.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka bolesti srca, uzrokovanih konzumacijom duhanskih proizvoda.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua, Partnerstvom za javno zdravlje i drugim partnerskim nevladinim organizacijama, svake godine nizom aktivnosti obilježava ovaj dan.

Na trgu ispred BBI centra u Sarajevu održan je festival “Klima bez dima”, na kojem su se stručnjaci i volonteri družili sa građanima.

Svake godine širom svijeta od posljedica pušenja umre više od sedam miliona ljudi. Među njima je oko 900 hiljada nepušača, koji umiru usljed izloženosti duhanskom dimu. Skoro 80 posto od ukupno milijardu pušača u svijetu, dolazi iz nerazvijenih ili srednje razvijenih zemalja, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema podacima Studije o stanju zdravlja stanovništva Federacije BiH iz 2012. godine, 44,1 posto stanovniku su aktivni pušači u starosnoj dobi od 18 do 65 godina. Od toga je 56,3 posto muškaraca, a 31,6 posto žena.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod mladih koje je 2013. godine proveo Zavod za javno zdravstvo, bilježi se 12,7 posto pušača. Od toga je 15,5 posto dječaka i 9,7 posto djevojčica.

Istraživanje je provedeno na uzorku 6.000 školske djece uzrasta između 13 i 15 godina.

Podjelom promotivnog materijala, davanjem procjena rizika od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i savjeta za prestanak pušenja, ukazano je na važnost okoliša bez dima, kao i na rizik po zdravlje stanovništva zbog konzumiranja cigareta i izloženosti duhanskom dimu.

Slične manifestacije održane su u Banjaluci, Mostaru, Zenici, Tuzli i Travniku.

Inicijativa “Klima bez dima” pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Svjetska banka u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa se provodi u saradnji sa Udruženjem “Progresivni razvoj organizacija i individua – PROI”, s ciljem promocije ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima.

Povezane objave

Back to top button