BIHSVIJETVIJESTI

Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 30. juna, Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara pokreće liniju za pomoć.

U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje „Dignitet“ iz Mostara uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke provodi projekat pod nazivom „Odrastanje u sigurnom okruženju“.

Projektom se želi dati društvena doprinos u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih. Do kraja 2021. godine 350 djece i mladih biti će direktno uključeni u program prevencije i edukacije.

U okviru projekta provesti će se istraživanje na osnovu kojeg će se doći do podataka o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u BH društvu. Djeca, mladi i šira javnost će biti informisani o fenomenu, rizicima i načinima zaštite od zlostavljanja putem interneta i trgovine djecom.

Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A(RES)68/192 i proglasili 30. juli Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Broj linije za pomoć je 061 422 447, a bit će dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp, ističu iz Udruženja “Dignitet” i dodaju kako će linija za pomoć biti će dostupna građanima od 8 do 20 sati.

Povezane objave

Back to top button