MAGAZINSVIJETVIJESTI

Danas je Svjetski dan čokolade

Čokolada je jedna od omiljenijih poslastica širom svijeta, a jednako tako je jedna od namirnica koje se najčešće proučavaju. Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. jula jer se vjeruje da je uprava na taj dan 1550. godine kakao stigao u Evropu.

Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaoa pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 posto kakaa, no, zbog dosta šećera djeci čokoladu treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno, piše B92.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Druga su istraživanja pokazala kako čokolada smiruje trudnice kada su pod stresom, a njihove bebe su sretnije i češće se smiju. Prepuna flavonoida i teobromina, zrna kakaovca mogu uništiti mnoge potencijalne bolesti i pozitivno djelovati na našu psihu. Tamna čokolada (s većim postotkom kakaa) može sniziti razinu adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola. Kada ste pod stresom, nemojte razbijati tanjire i vikati, nego pojedite par kockica tamne čokolade. Naime, čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja.

Procjena je da danas više od milijardu ljudi dnevno jede čokoladu. Najveća specifičnost čokolade je ta što je to jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tijela, pa se zbog toga topi i u ustima. Danas Evropljani jedu značajno više čokolade od ostatka svijeta. Na samom vrhu liste su stanovnici Njemačke, Švicarske i Velike Britanije. Oni u prosjeku pojedu oko 11 kilograma čokolade u jednoj godini.

Danas tako možemo slobodno i bez grižnje savjesti pojesti i pokoji komadić čokolade više.

 

Povezane objave

Back to top button