SVIJETVIJESTI

Danas je svjetski dan životinja

Svjetski dan životinja, 4. oktobra obilježava se od 1931. godine. Poznat je i kao Međunarodni dan zaštite životinja i kao Svjetski dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

Prvi tragovi zaštite životinja datiraju daleko u prošlost kada su vladari davali osnovna uputstva narodu da stoku treba hraniti i pojiti, a ne batinati. U periodu od 17. do 19. vijeka veliki mislioci pokreću teme zaštite životinja, kao i njihovih prava. Počinje da se spominje i moralna obaveza čovjeka da ih štiti. Od 19. vijeka, pa do danas govore i naučnici i obični ljudi.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. godine na Konvenciji ekologa u Firenci da bi se istakla ugroženost vrsta. Hajnrih Cimerman, njemački pisac, postao je izdavač časopisa “Čovjek i pas”, a njegovom zaslugom 24. marta 1925. godine u Berlinu je organizovan prvi Svjetski dan životinja. Godine 1929. je datum prebačen na 4. oktobar. Cimerman je tada imao sljedbenike jedino u Češkoj, Švajcarskoj, Njemačkoj i Austriji. Tek u Firenci je odlučeno jednoglasno da se 4. oktobar proglasi zvaničnim datumom Svjetskog dana zaštite životinja. Od tada, tradicionalno se svakog 4. oktobra, na dan Svetog Franje Asiškog – zaštitnika životinja, obilježava ovaj dan. Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja, kao i svi azili za životinje širom svijeta, organizuju obilaske svojih institucija, edukativne radionice, prikupljaju se donacije, udomljavaju se ljubimci, kao i razne druge aktivnosti.

Na Svjetski dan životinja se svi podsjećaju da su životinje ravnopravni stanovnici Zemlje, da imaju jednako pravo na život kao i ljudi i da osjećaju bol, patnju, strah i stres. Cilj Svjetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom svijeta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

Svaka vrsta u prirodi ima značaj za ekosistem i svoju ulogu u njemu. Sve vrste su direktno ili indirektno povezane. Neke imaju lokalni, neke regionalni, a neke globalni uticaj na životnu sredinu i ekologiju. Ugroženost jedne vrste vremenom direktno ili posredno utiče na opstanak druge.

Povezane objave

Back to top button