Danas obilježavamo Međunarodni dan prijateljstva

Međunarodni dan prijateljstva obilježava se 30. jula. Ovaj dan uspostavila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2011. godine s idejom da prijateljstvo među zemljama, ljudima i kulturama može stvoriti uvjete za mir i graditi mostove među zajednicama.

Odnos koji ostvarujemo s našim prijateljima jedan od najvažnijih odnosa koji uspostavljamo tokom našeg života. Ostvarivanje bliskih odnosa i povezanost s prijateljima pruža nam brojne psihološke dobrobiti poput doživljavanja ugodnih emocija, zajedničkog provođenja vremena u različitim aktivnostima, dijeljenja misli i osjećaja te dobivanja podrške.

Dobro prijateljstvo je ono u kojem su potrebe obje osobe zadovoljene i u kojemu je pružanje podrške uravnoteženo. Takva prijateljstva, odnosno socijalna podrška,  pruža osjećaj pripadnosti, predvidljivosti, svrhe i sigurnosti, zatim povećava osjećaj sreće i štiti od različitih oblika stresa te unaprjeđuje samopouzdanje, poboljšava kvalitetu života te jača naše resurse za rješavanja problema.

Prijatelji su nam važan izvor podrške u situacijama kada nam je teško. Oni su „prirodni“ pomagači – bliske osobe u našem okruženju koje nam mogu olakšati kada nam je teško, kada proživljavamo teške trenutke u svom životu i patimo.

Donosimo vam najljepše citate o prijateljstvu…

Prijateljstvo je ljubav bez krila.
Francuska poslovica

Prijateljstvo se ne bira – ono biva.
Meša Selimović

Prijateljstvo je ista duša koja živi u dva različita tijela.

Aristotel

Bivši prijatelj je gori nego neprijatelj.
Ruska narodna poslovica

Rana koju ti zada prijatelj nikada ne zacijeli.
Kineska poslovica

Prijateljstvo je najteže objasniti. Ne uči se u školi, ali ako ne znaš smisao prijateljstva, onda ne znaš ništa.
Muhamed  Ali

Prethodni članakKompanija Belamionix: Svečano otvoren novi hipermarket u Podlugovima
Naredni članakGotovo sve potencijalne žrtve trgovine ljudima u 2021. godini bila su djeca