BIH

Danas otvaranje Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja u Sarajevu predviđena je za večeras i sve završne pripreme privedene su kraju.

Grad Sarajevo pokrenuo je projekat obnove monumentalne građevine od posebnog historijskog i nacionalnog interesa, koja je smještena u samom centru grada, u Petrakijinoj ulici.

Olimpijski muzej, još jedan simbol Sarajeva, koji je zapaljen i uništen tokom opsade, obnovljen je i vraćamo ga građanima. Obnovljeni muzej bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u našem glavnom gradu i neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka”, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Svi prijedlozi na sastanku jednoglasno su usvojeni.

Sigurni smo da cjelokupna bh. javnost sa nestrpljenjem čeka da vidi obnovljeni prostor Olimpijskog muzeja. Nakon uspješne organizacije zimskog EYOF-a 2019, obnova Olimpijskog muzeja je još jedan uspješan projekat Olimpijskog komiteta BiH i Grada Sarajeva”, istakli su iz Olimpijskog komiteta.

Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej je kulturno blago koje je pravi svjedok vremena turbulentnih dešavanja u Sarajevu. Objekat koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2009. godine proglašen nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, koju osim Vile Mandić čine vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua.

Na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 8. februara 1984. godine, u objektu je otvoren Muzej XIV zimskih olimpijskih igara.

Rad Muzeja je prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom rata u BiH vila Mandić granatirana i zapaljena.

U periodu između 1992. i 1998. godine, zapaljeni objekat bez krova je bio izložen propadanju.

Januara 1998. godine napisan je „Projektni program obnove rekonstrukcije i nove funkcionalne organizacije Muzeja XIV olimpijskih igara u Sarajevu“, autora akademika Ivana Štrausa, na osnovu čega će isti autor izraditi idejno rješenje.

Na osnovu ovog idejnog rješenja, u decembru 1999. godine izrađen je izvedbeni projekat pod nazivom „Olimpijska akademija Sarajevo, izvedbeni projekat sanacije konstrukcije“, autora arhitekte Dragana Bijedića i građevinskog inženjera Vladimira Savkovića, u okviru projektantske kuće “Arhitekt“.

Realizacija ovog projekta je započela 2000. godine.

Povezane objave

Back to top button