KULTURAVIJESTI

Danas počinje 63. Internacionalni teatarski festival MESS

U periodu od 30. septembra do 8. oktobra, na pozornicama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Kamernog teatra 55 i Pozorišta mladih Sarajevo biće izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcenat na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo.

“MESS će i ove godine reflektirati vrijeme u kojem živimo. Općenito, 21. vijek je vrijeme nesigurnosti koje je direktan rezultat onoga kroz šta prolazimo ovdje, ali i u cijelom svijetu. Živimo u vremenu karakterističnom po sukobima, ratovima, društvenim i prirodnim katastrofama koji imaju velike posljedice ne samo na materijalno nasljeđe svijeta, već i na naš duhovni svijet narušavajući i naš psihološki mir”, objasnio je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

Festival otvara predstava “Caligula” (Nacionalni akademski dramski teatar “Ivan Franko” Ukrajina), a publika će moći gledati i predstave “Alice u krevetu” (Sarajevski ratni teatar BiH), “Chotto Desh” (Akram Khan Company Ujedinjeno Kraljevstvo), “Djeca” (Narodno pozorište u Beogradu Srbija), “Projekat Handke” (Qendra Multimedia Kosovo), “Ivanov” (Narodno pozorište Sarajevo BiH), “Noć sa Aleksom” (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru BiH), “Othello” (OKT/Vilnius City Theatre Litvanija), “Pod oba sunca” (Kraljevsko pozorište “Zetski dom” Crna Gora), “T4. Ofelijin vrt” (David Stöhr & ansambl Njemačka), “Totovi” (Sarajevski ratni teatar BiH), “Wakatt” (Faso Danse Théâtre Burkina Faso).

Profesorica Marina Katnić Bakaršić iz BiH, producentkinja Jana Baskau iz Njemačke i spisateljica Ana Stojanoski iz Sjeverne Makedonije članice su žirija takmičarskog programa festivala koje će odlučivati ko će biti dobitnici “Zlatnih lovorovih vijenaca” za ovu godinu.

Realizatori Festivala MESS podsjećaju da je u Sarajevu pod opsadom realizirano 57 teatarskih premijera, više od 2.000 različitih teatarskih izvedbi i hiljade drugih umjetničkih programa.

Kulturni otpor, kako je opisivano djelovanje bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika, njihovo iskustvo te činjenica da je u takvim uvjetima osnovan i Sarajevski ratni teatar, fenomen je evropske kulture.

Ulaznice za 63. Festival MESS su u prodaji putem sistema kupikartu.ba, saopćeno je iz pres službe MESS-a

Povezane objave

Back to top button