VIJESTI

Danas se obilježava Dan volontera

Širom  svijeta, peti decembar se obilježava kao Međunarodni dan volontera. “Volunteers act first. Here. Everywhere” (“Volonteri djeluju prvi. Ovdje. Svuda”), ovogodišnji je slogan kampanje Volontera Ujedinjenih naroda.

U Sarajevu će ovaj datum obilježiti Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), uz podršku programa Volontera Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Bit će održana i prva obuka volontera iz oblasti potrage i spašavanja za nestalim osobama.

Ciljevi kampanje su, između ostaloga, kako pokazati da volonteri širom svijeta igraju ključnu ulogu u kriznim situacijama, bez obzira na sigurnosne rizike s kojima se često suočavaju i kako povećati globalno priznanje njihovog doprinosa.

Šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine Idriz Brković i direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak ističu da volonteri imaju važnu ulogu u zaštiti i spašavanju.

Brković podsjeća da je Bosna i Hercegovina prihvatila Sendai deklaraciju iz Japana iz 2015. godine i Okvirni program smanjenja rizika od katastrofa za period 2015. – 2030. godina.

“Jedan od globalnih ciljeva koji je uspostavljen je da se volonteri trebaju trenirati, obučavati i da se trebaju umrežavati i po pitanjima djelovanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Mi smo to u Bosni i Hercegovini prepoznali i već smo prošle godine krenuli, uz podršku Vlade Švicarske, s uspostavljanjem Mreže volontera u entitetima”, rekao je Brković za Fenu.

FUCZ pokrenula je uspostavu registra volontera, a direktor FUCZ Fahrudin Solak ističe da je od velikog značaja i uspostavljanje Mreže volontera.

Pripadnik FUCZ Sabahudin Spahović također je naglaso da volonteri imaju veliku ulogu i značaj u zaštiti i spašavanju. Napomenuo je da FUCZ na tom polju radi već duže vrijeme te da će u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera održati i prvu obuku volontera iz oblasti potrage i spašavanja za nestalim osobama.

“To je ono što smo detektovali kao gorući problem na terenu. Sve češće se susrećemo s tim problemom nestanka ljudi, potraga i svaki čovjek nam je tu dobro došao. Obučeni volonter ili obučeni tragač, spasavalac, će kvalitetno uraditi posao na terenu”, rekao je Spahović.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, peti decembar se od 1985. godine obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno, Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivijim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, te promovisati njihove aktivnosti.

U našoj zemlji volonterski rad i dalje ne privlači toliku pažnju kao u evropskim zemljama.

Međunarodni dan volontera obilježava se u cijelom svijetu i odaje priznanje solidarnosti volontera koji odgovaraju na pozive u kriznim situacijama, svakodnevno pomažu u spašavanju života i daju podršku onima koji žele svoj život i ubuduće živjeti dostojanstveno. U vremenu sve izraženijih klimatskih promjena u svijetu koje uzrokuju razne katastrofe, prirodne i druge nesreće, značaj volontera dodatno je povećan. Tokom prirodnih katastrofa, ekonomske nestabilnosti, prisilnih migracija ili humanitarnih kriznih situacija, volonteri su često prvi koji uz civilnu zaštitu pružaju podršku i pomoć ugroženim ljudima i zajednicama. Volonteri, često i sami članovi pogođenih zajednica, pomažu ljudima da ponovo izgrade svoje živote. Prema procjenama, u svijetu postoji milijarda ljudi koji svake godine volontiraju. U slučaju katastrofa, ta brojka raste. Uprkos njihovim doprinosima, vitalna uloga volontera nije uvijek dovoljno priznata.

Povezane objave

Back to top button