Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. maja, danas će se otvoriti Historijski muzej u Sarajevu koji je zbog pandemije koronavirusa bio zatvoren dva mjeseca, a muzejske aktivnosti su se odvijale u virtualnom svijetu.

Muzej je za vrijeme panedmije u digitalnom obliku predstavio pet muzejskih postavki i otvorio dvije nove izložbe. Kroz video prezentacije su se bosanskohercegovačkoj javnosti pričale muzejske priče, koje su bile emitovane na društvenim mrežama muzeja i na TV Sarajevo.

Međutim, tim muzeja je tokom dežura radio na fizičkim pripremama muzeja za ponovno otvorenje – kako bi muzej bio sigurno okruženje za vrijeme trajanja pandemije.

“Historijski muzej BiH kao jedna od kulturnih institucija od državnog značaja ovogodišnji Međunarodni dan muzeja dočekuje s radošću, ali i neizvjesnošću: kriza uzrokovana pandemijom je muzeju uskratila resurse od vlastitog rada, a pomoć države je i ovaj put izostala”, naveli su u saopćenju.

Danas će ulaz u muzej biti besplatan, a pod ovogodišnim sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” će posjetiteljima biti na raspolaganju izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca, ali i druge muzejske postavke: stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”, “15 godina” Jima Marshalla, “Otvoreni depo”, “Polet žena”, izložba “Mi, izbjeglice”. Muzej će biti otvoren od 9 do 21 sat.

Posjetitelji se mole da se pridržavaju novog muzejskog bontona koji će biti predstavljen kroz društvene mreže muzeja, ali i na ulazu muzeja – ali i da i ovaj put podrže Historijski muzej BIH.

Izvor:klix.ba

Share.

Comments are closed.