Prigodan vjerski i kulturni  program upriličen je u džamiji u Ljubnićima u okviru manifestacije „Dani sjećanja – Srebrenica 11.juli 1995“. Ya’sin i Tevhid proučili su imami ilijaških džemata. Već 16. godinu Organizacioni odbor i džemat Podlugovi u džamiji u Ljubnićima sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo organizuje ovu aktivnost, koja je prema riječima imama džemata Podlugovi Asmira ef. Salihovića u odnosu na sami početak danas prerasla u manifestaciju po kojoj je džemat i općina Ilijaš prepoznatljivi. Prisutni su se učenjem Fatihe sjetili i rahmetli Adema Efendića, koji je preselio na ahiret, a bio je jedan od inicijatora i aktivan član svih proteklih godina u organizaciji ove manifestacije.

„Uvjeren sam da u Kantonu Sarajevo pa i šire ne postoji ozbiljniji pristup obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i oživljavanju kulture sjećanja. Naš cilj jeste da ovom manifestacijom mlađe generacije spoznaju prošlost, kako bi na temeljima toga gradili budućnost. Naravno, ne sjećamo se onoga što se desilo u Srebrenici i našem narodu samo u julu, nego tokom čitave godine. Podsjetit ću da je blizu 200 tribina održano u našem džematu. Mi se svakog 11.dana u mjesecu okupljamo i oživljavamo kulturu sjećanja. Tako će biti i danas ovdje, u Džamiji u Ljubnićima“, kazao je ef. Salihović.

Mr. Malik ef. Šljivo zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo zahvalio se organizatoru što se  kroz različite sadržaje sjećamo žrtava u Srebrenici i svih ostalih žrtava tokom agresije na BiH.

„Malo je mjesta u Bosni i Hercegovini koji nemaju rane i ožiljke, svako to na svoj način doživljava, a nekako najobimnije je ono što se desilo u Srebrenici. Kroz različite sadržaje i manifestacije se to obilježava, na različitim niovima iz različitih institucija. Islamska zajednica je uvijek tu da da svoj doprinos koji se odnosi na vjerski sadržaj što ćemo i danas ovdje učiniti učenjem  Ya’sin i Tevhida. Kada govorimo o žrtvama u Srebrenici treba da znamo da nas Allah dž.š. iskušava na različite načine. Najteže je kada je obuhvaćeno i duhovno i materijalo, fizičko i psihičko stanje, a to se upravo desilo u Srebrenici. Međutim, ono što ću danas kazati porodicama žrtava i svim prisutnim je da nas Kur’an uči da ne kažemo za šehide da su mrtvi, već da su živi, a potvrda toga je da se šehidi ne gasule kao mrtvi. Šehidi treba da budu inspiracija svim generacijama koje su ostale za dalji rad i napredak, a ne da se samo sjećaju žrtava i statistički govorimo o broju istih. U nekim periodima bilo je i protesta i blokada, ali ono što se zaista trebamo  zapitati jeste šta smo mi za porodice šehida uradili, da li smo djeci šehida omogućili školovanje i normalan život, jer ćemo biti na Sudnjem danu pitani za ono što smo uradili“, istakao je Malik ef. Šljivo.

Ilijaški imam u penziji Šerif ef. Ćatić iskazao je svoju solidarnost sa svima onima koji će sutra ukopati svoje najmilije, koji su to već doživjeli ali i onima koji još uvijek tragaju kako bi pronašli svoje članove porodice.

„Ovo je najmanje što mi možemo uraditi za njih. Ja sam počašćen što imam priliku da učestvujem u svemu ovom. Ono što je bitno jeste poruka braći Srebrenice, da oni nikada neće biti zaboravljeni. Znam da smo se mi u Ilijaš vratili zajedno. Ja sam imao običaj kazati sa mimbere, da su ljudi iz Srebrenice i istočne Bosne oplemenili grad Ilijaš, jer je živjelo negdje oko 15% muslimana. Zajednički smo sagradili džamiju i formirali džemat. Osjećao sam svoju obavezu i dug da učestvujem u očuvanju njihovih sjećanja. Ovdje sam otvorio prvi mekteb, radio sam dvije godine u mektebu“, kazao je ef. Ćatić.

Kulturni dio programa izveli su učači ilahija hora Rejjan u saradnji sa imamom džamije Ljubnići Nedžadom ef. Mustafićem.

Share.

Comments are closed.